1,3 miljoen voor onderzoek zonnecellen op geluidsschermen

Rijkswaterstaat gaat een ‘innovatief’ geluidsscherm ontwikkelen. Hiervoor heeft het instituut een subsidie van 1,3 miljoen euro gekregen van de Europese Commissie. Zonnepanelen worden gebruikt als geluidswal langs een snelweg. Een prototype van 450 meter lang en 6 meter hoog gaat 2016 geplaatst worden. Naar verwachting wordt het scherm media 2016 gerealiseerd.

Het innovatieve element van dit geluidsscherm is dat er aan beide kanten zonnecellen worden geplaatst. De bovenste 4 meter van beide kanten hebben zonnecellen. Het geluidsscherm moet 275 megawattuur per jaar gaan opwekken, genoeg voor 80 huishoudens.

Exploitatie en monitoring

Rijkswaterstaat gaat het prototype ontwikkelen met Energie Centrum Nederland (ECN) en het Solar Energy Application Center (SEAC). Tot 2019 blijft het project als demonstratieproject functioneren. SEAC en Rijkswaterstaat onderzoeken de mogelijkheden voor exploitatie en monitoren kosten en opbrengsten van het demonstratieproject.
Dit artikel is afkomstig van GroeneCourant.

Delen:

Brechje Hollaardt (1968) is communicatie-adviseur over m.n. innovatietrajecten in bèta-technisch onderwijs en heeft sinds 1999 haar bureau Hypertekst en Communicatie

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.