Vier MBO Aventus studenten winnen Cleantech Battle met “drijvende teelt”

Tijdens het Cleantech Tomorrow Congres in Almen stonden de vijf finalisten van de Cleantech Battle 2016 op het podium. Tijdens een wervelende show, onder leiding van de jonge Manon Heerts en Martin Snijder, presenteerden zij zich voor publiek en jury. Met als uiteindelijke winnaar: het project “drijvende teelt” van vier Aventus-studenten, dat zij voor Erik Haverkort van Bereik uitvoerden.

In de Cleantech Battle 2016 werkten 50 studenten van 8 verschillende scholen aan duurzame opdrachten van ondernemers uit de stedendriehoek, ook wel de Cleantech regio genoemd. Alle tien teams hebben hun innovatieve ideeën gepresenteerd in de vorm van een 3-minuten filmpje. De dag voor de finale werden 5 finalisten geselecteerd, die zich tijdens het Cleantech Tomorrow congres mochten presenteren.

Het winnende MBO-team ging voor ondernemer Erik Haverkort van Bereik aan de slag. Hun opdracht luidde: “Er is steeds meer ruimte nodig om (regen)water op te slaan. Landbouwgrond wordt opgeofferd en de vraag is of je de ruimte op water toch voor teelt van gewassen kunt benutten.” Welke oplossing zij bedachten ziet u in onderstaand filmpje, dat de studenten zelf maakten.

De jury van de Cleantech Battle 2016 bestond uit:

  • Carry Abbenhues (burgemeester Zutphen),
  • Sebastiaan van ’t Erve (burgemeester Lochem),
  • Wilco van Rooijen (beroepsavonturier, bergbeklimmer en poolreiziger),
  • Michiel Scheffer (Gedeputeerde Economie, Onderwijs, Europa bij de Provincie Gelderland) en
  • Jan Emmerzaal (voorzitter Cleantech Center).
  • De winnaars: Bertus Langerak, Haci Akpunar, Hugo Pol en Rico Schiphorst, gingen met een prijs van € 750,- naar huis.

De jury beoordeelde de inzendingen op basis van innovativiteit, toepasbaarheid en duurzaamheid. Bij de uiteindelijke keuze voor de winnaar speelde de schaalbaarheid van de oplossing mee. “Dit idee heeft de potentie voor een brede toepassing in de regio, met economische en ecologische voordelen”, aldus de juryvoorzitter. In samenwerking met het Cleantech Center zal bekeken worden hoe deze innovatie een stap verder geholpen kan worden.

De trotse ondernemer Erik Haverkort aan het woord over de Cleantech Battle: “Ik hoop dat het andere ondernemers inspireert om volgend jaar ook zo’n verhaal te maken. Omdat het enorm veel energie oplevert. Omdat het super is om met jonge gasten samen te innoveren en gewoon, omdat het kan! Dank, Rico, Hugo, Bertus en Haci! Ik ben Trots op jullie!”

De opdrachten van de andere vier finalisten, leest u in het voorgaande artikel: Finalisten Cleantech Battle 2016 bekend 

Delen:
Einte Visser

Einte Visser is projectleider Gelderland Valoriseert bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met als aandachtsgebied duurzame energie. Hij begeleidt o.a. studenten met een innovatief bedrijfsidee met kennis en kapitaal naar de markt. Daarnaast werkt hij op het thema business development bij het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie van de HAN.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.