4PM-lezing 27 sept: Duurzame kernenergie

Thorium dient zich aan als alternatief voor uranium als brandstof in kerncentrales. Het is veiliger, zorgt voor minder radioactief afval en van CO2-uitstoot is net als bij uranium geen sprake. Nederland loopt voorop met het onderzoek. Gaat het element in de nabije toekomst een rol spelen in onze energievoorziening? Jan Leen Kloosterman, hoogleraar kernreactorfysica aan de TU Delft, gaat tijdens zijn lezing bij het Cleantech Center op 27 september a.s. in op de principes van kernsplijting als energiebron.

Kernreactoren werken met uranium of met een combinatie van uranium en plutonium als splijtstof en produceren momenteel alle elektriciteit (huishoudelijk en industrieel) voor circa één miljard mensen. Er bestaat echter een mogelijkheid om kernsplijtingsreactoren te laten werken op thorium in plaats van uranium, wat in potentie veel duurzamer is. Om dit proces succesvol te laten verlopen is een nieuw type kernreactor nodig, de zogenoemde gesmolten zout reactor. In deze reactor wordt een heet vloeibaar zout rondgepompt door kanalen in een groot grafietblok. In het zout zit het thorium opgelost. Het zout is dus zowel de splijtstof als het koelmiddel, wat zowel de reactorveiligheid als de duurzaamheid van de splijtstofcyclus ten goede komt.

De 4PM-lezing ‘Duurzame kernenergie’ vindt plaats op vrijdag 27 september van 16.00 tot 17.30 uur in de Broodfabriek van Pakhuis Noorderhaven in Zutphen. Deelname is gratis, aanmelden verplicht. Aanmelden kan via www.cleantechcenter.nl/evenementen.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Cleantech Center in samenwerking met de Cleantech Regio en is de derde van een serie kwartaallezingen over actuele Cleantech onderwerpen.

Foto: Guus Schoonewille

Delen:
Cleantech Center

Het Cleantech Center is hét duurzame innovatiecentrum van en voor (Oost-) Nederland. Het is de verbindende organisatie in Oost-Nederland voor bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden. In het Cleantech Center worden de vragen van individuele bedrijven gekoppeld aan kennis en vakmanschap uit het onderwijs.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.