Dierenpark Koninklijke Burgers’ Zoo heeft met diverse betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend voor onderzoek naar een lokaal open warmtenet. Het Arnhemse dierenpark onderzoekt de mogelijkheid voor een duurzame biomassacentrale die Burgers’ Zoo van warmte kan voorzien.

De centrale moet ook ziekenhuis Rijnstate van energie voorzien. Door de keuze voor een open warmtenet, kunnen andere partijen zich in de toekomst ook aansluiten op het net. Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) is de netwerkbeheerder en steunt graag initiatieven voor CO2-neutrale energieopwekking.

Inenergie heeft in 2017 al een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar een lokaal open warmtenet in Arnhem-Noord. De provincie Gelderland en de gemeente Arnhem ondersteunden dit initiatief. Burgers’ Zoo en Rijnstate hebben met de ondertekende verklaring aangegeven dat zij de aardgasvrije energie van het warmtenet graag willen gebruiken. De aankomende onderzoeksfase is een vervolg op het haalbaarheidsonderzoek en duurt ongeveer een jaar. Het onderzoek wordt uiteindelijke afgesloten met de aanvraag voor een SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energie).

Wat zijn warmtenetten?

Warmtenetten verbinden duurzame warmtebronnen, zoals biomassacentrales, met grote gebieden of juist met enkele bedrijven. Het zijn netwerken van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt, afkomstig uit een duurzame warmtebron. In dit geval dus de biomassacentrale. Verder kan de restwarmte van bedrijven die zijn aangesloten op het warmtenet een nieuwe bestemming krijgen. Warmtenetten kunnen een belangrijk onderdeel vormen van de energietransitie aangezien de duurzaamheidswinst groot is.

‘De overgang naar klimaatneutrale verwarming is niet gratis’

Roelof Potters, general manager van Alliander DGO, pleit ervoor om het gebruik van aardgas duurder te maken, zodat duurzame alternatieven interessanter worden. “We moeten er eerlijk over zijn, de overgang naar klimaatneurale verwarming is niet gratis”, stelt hij.

Auteur: Britt van den Elshout

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Foto: provincie Gelderland

 

Delen:
Einte Visser

Einte Visser is projectleider Gelderland Valoriseert bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met als aandachtsgebied duurzame energie. Hij begeleidt o.a. studenten met een innovatief bedrijfsidee met kennis en kapitaal naar de markt. Daarnaast werkt hij op het thema business development bij het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie van de HAN.

2 reacties, voeg jouw reactie toe.

P

Ik boycot deze plaatsen.

P

Bovenalles, biomassa is totaal niet duurzaam. Het is een leugen en we vervuilen zelfs tweemaal zo erg ons klimaat dan met steenkool en gas. Rot op met de biomassa centrales, waarvoor niet alleen in Nederland, maar elders in Europa, Amerika en de Baltische Staten gezonde en gehele bossen voor worden gekapt om ze te verbranden in onze biomassa centrales. Rot op!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.