ALFEN levert megabatterij voor opslag windenergie

Energiebedrijf ALFEN levert een enorme batterij aan NUON, voor de opslag van windenergie. De technologie wordt bij het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde gebruikt om energiepieken en -dalen op te vangen.

Superbatterij
ALFEN lanceerde 28 juni een ‘superbatterij’ van 3 megawatt bij het windpark. Dat deed het bedrijf samen met NUON en BMW, dat de batterijen leverde. De komende tijd wordt het systeem uitgebreid tot 12 megawatt. Daarmee wordt dit het grootste opslagproject in Nederland, aldus ALFEN.

Het systeem moet overtollige windenergie opslaan, zodat die niet verloren gaat. Op bepaalde momenten wordt meer elektriciteit opgewekt dan het energienet aankan. Dankzij de ‘superbatterij’ kan deze energie worden opgeslagen en op een later moment worden gebruikt. ALFEN:‘‘Use it or lose it’ was altijd het duivelse dilemma bij duurzame energiebronnen als zon en wind.’

Samenwerking HAN
Het Almeerse bedrijf onderzoekt en ontwikkelt veel duurzame-energie-technologie, onder andere in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De hogeschool draagt bijvoorbeeld bij aan CS GriP. Dat is een opwek- en opslagsysteem voor duurzame energie, dat off-grid functioneert maar ook aan het energienet gekoppeld kan worden.

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.