Alliander installeert publiek gelijkstroomstation in Lelystad

Alliander installeerde maandag het eerste publieke gelijkstroomstation van Europa in Lelystad. Het station maakt onderdeel uit van een pilot, die in oktober 2016 van start ging.

Het station, dat werd ontworpen en gebouwd door technologiebedrijf Dynniq, vormt het hart van het toekomstige gelijkstroomnet op het Lelystad Airport Businesspark en Lelystad Airport. Het net wordt door Alliander gebruikt voor onderzoek. De netbeheerder wil weten in hoeverre een publiek gelijkstroomnet een aanvulling is op het reguliere (wisselstroom)net en welke rol het kan spelen in de transitie naar duurzame energie.

“Duurzame energievoorzieningen als elektrisch vervoer, warmtepompen en zonnepanelen werken al op gelijkstroom. Doorgaans wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom om het in te kunnen voeden op het stroomnet. Door deze voorzieningen rechtstreeks aan te sluiten op een gelijkstroomnet kan energie worden bespaard die verloren gaat bij het omzetten en kan efficiencywinst worden geboekt”, schrijft Alliander op haar website.

Ook op kleinere schaal wordt geëxperimenteerd met gelijkstroom. Zo ontwikkelt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het All Electric DC Wikihouse, op Industriepark Kleefse Waard. Het elektriciteitssysteem in dit huis is gebaseerd op gelijkstroom. De HAN nodigt bedrijven uit om gelijkstroomproducten te leveren, die in het Wikihouse getest kunnen worden.

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.