Appels voorkoelen blijkt zeer efficiënt

Appels terugkoelen zorgt voor een enorme energiepiek in de oogstperiode. Uit onderzoek blijkt dat fruitboeren hun energiegebruik kunnen spreiden, door middel van een ijsvoorraad en sproeisystemen.

Appels worden een keer per jaar geoogst, terwijl die het hele jaar geconsumeerd worden. Daarom ruimen Nederlandse fruitboeren gekoelde voorraadcellen in, waar de appels worden teruggekoeld tot 1 °C en onder CA (controlled atmosphere) worden bewaard. Hierdoor blijven de vruchten het hele jaar goed.

Er zit een groot nadeel aan deze methode: de luchtinstallaties in de koelcellen gebruiken veel energie tijdens de drie weken durende oogstperiode. Hierdoor hebben fruittelers een hoge capaciteit aansluiting nodig, die de energiepiek aankan. Naast elke koelcel staat een transformatorhuisje dat het grootste deel van het jaar overbodig is.

RCT-rivierenland, aanjager van innovatie en samenwerking tussen bedrijven uit de agrarische wereld en de maakindustrie, organiseerde bijeenkomsten voor ondernemers die een mogelijke oplossing bedachten voor dit probleem: telers kunnen in de zomer een ijsvoorraad opbouwen met zonne-energie. Die kan in het oogstseizoen gebruikt worden om de appels terug te koelen. Dit zou dan niet alleen meer via koude lucht gebeuren, maar door middel van een waterbad.

Water heeft een aantal positieve eigenschappen. Er is minder energie nodig om de temperatuur van water te verlagen dan die van lucht. Bovendien worden appels gelijkmatiger gekoeld als er water gebruikt wordt.

Bouw- en aannemingsbedrijf J.C. Van Kessel uit Geldermalsen liet HAN-stagiair Robin Beukers onderzoek doen naar dit concept. Die concludeerde dat er teveel ruimte nodig is voor het onderdompelen van appels. Bovendien moeten de fruitkisten in het geval van een waterbad van elkaar af worden gehaald. Dat zorgt voor extra arbeidsuren of de aanschaf van extra machines.

Beukers onderzocht een alternatief: sproeisystemen. Uit berekeningen en testen blijkt dat deze bijna net zo effectief zijn als een waterbad. Beukers dompelde een kist met appels – met daarin acht temploggers – onder water. De kern van de appelen had binnen vijftig minuten de gewenste temperatuur. Deze daalde van 22 °C tot 5 °C. Met sproeiers duurde dit slechts twee minuten langer.

Een revolutionaire tijd. Met huidige luchtkoelinstallaties duurt het twee tot drie weken voordat de cel vol is en het fruit de juiste temperatuur heeft. Hoe langer de appels warm blijven, hoe lager de kwaliteit van de appels. ‘Appels verliezen suikers wanneer ze warm zijn. Hoe sneller ze afkoelen, hoe zoeter de vrucht’, aldus Beukers.

Volgens Edo Wissink, stagebegeleider van Robin Beukers en onderzoeker bij TNO en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, is dit systeem vooral interessant voor telers die willen uitbreiden. ‘Dat komt door de daling van de koudebehoefte per ton appelen en de toenemende koelcapaciteit. De huidige koelinstallatie heeft dan voldoende capaciteit om 30% meer cellen bij te bouwen.’

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.