Architect en sloper presenteren nieuwe toekomst bij 4PM in het Cleantech Center

Architect Thomas Rau en sloper Arend van de Beek van Lagemaat Sloopwerken spraken 26 maart in een overvolle Broodfabriek over circulariteit in de bouw. Het was de tweede bijeenkomst van een serie kwartaallezingen die het Cleantech Center in samenwerking met de Cleantech Regio organiseert. Onder de noemer 4PM koppelen zij met deze lezingen inspirerende sprekers en voorbeelden op het gebied van energietransitie en circulaire economie aan lokale initiatieven.

De lezing van Thomas Rau is hier te beluisteren.

Materiaal heeft waarde, net als onze kinderen
Thomas Rau levert al jaren een grote bijdrage aan de nationale en internationale discussie over duurzaamheid. De kern van zijn betoog was dat alles wat in de bouw gebruikt wordt waardevol is, maar dat die waarde er niet aan toegekend wordt. Het devies van Rau: stoppen met afschrijven, downgraden en weggooien. Een gebouw als het gemeentehuis in Brummen, dat door zijn bureau werd gerealiseerd, heet dan voortaan een ‘grondstoffendepot’. In een gloedvol betoog koppelde Rau de manier waarop wij waarde hechten aan onze kinderen (zonder verdienmodel of wegwerpmentaliteit) aan de waarde die we moeten gaan hechten aan materiaal.

De praktijk in de regio
Arend van de Beek nam de microfoon van Rau over. Lagemaat in Heerde is al langere tijd bezig met het in praktijk brengen van circulair bouwen. Zo werd het materiaal van een oude school integraal opnieuw verwerkt in een nieuwe schaapskooi. Van de Beek kon uit ervaring haarfijn laten zien tegen welke obstakels het circulair bouwen nog aanloopt. Er ligt een belangrijke taak voor de landelijke en lokale overheid om wet- en regelgeving in te gaan richten op de nieuwe aanpak.

De architect en de sloper en u?
Wat vooral duidelijk werd uit beide verhalen was dat in het kader van circulair bouwen ongekende samenwerkingsverbanden worden aangegaan. Lagemaat begon een circulair kenniscentrum waarin zij om de tafel zitten met ‘partijen waar ze vroeger nooit mee in contact kwamen’, aldus Van de Beek. Rau stond met een heel collectief bij de VN om de ‘Universele Verklaring van de Rechten van Materiaal’ te presenteren. Bouwers, slopers, architecten, overheden, wetenschappers en scholieren – iedereen doet mee om deze nieuwe toekomstvisie verder uit te bouwen en in praktijk te brengen. De slotvraag aan het 150-koppige publiek was dan ook: ‘Wat kunt u gaan doen voor een werkelijk duurzame samenleving?’

De Cleantech Regio wil graag in contact komen met initiatieven op het gebied van circulariteit en doorbraakkracht. Neem hiervoor contact op met Hans Bilsen, hansbilsen@cleantechregio.nl.

 

Delen:
Cleantech Center

Het Cleantech Center is hét duurzame innovatiecentrum van en voor (Oost-) Nederland. Het is de verbindende organisatie in Oost-Nederland voor bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden. In het Cleantech Center worden de vragen van individuele bedrijven gekoppeld aan kennis en vakmanschap uit het onderwijs.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.