Oryon Watermill, deepwater-energy, waterkrachtcentrale, start-up, Arnhem

Arnhemse start-up plaatst 27 maart waterkrachtcentrale voor groene energie

De start-up Deepwater-Energy van Greenhouse Arnhem plaatst op 27 maart zijn waterkrachtinstallatie achter de stuw bij Ulft in de Oude IJssel. Jaap Ory van Deepwater-Energy is de uitvinder van de milieuvriendelijke waterkrachtinstallatie, de Oryon Watermill, die groene hernieuwbare energie opwekt.

Jaap: “Waterschap Rijn en IJssel geeft ons de ruimte om onze innovatie aan een breed publiek te tonen. Tegelijkertijd wordt de techniek van de watermolen getest en voeren we vistesten uit, om te kijken of het systeem geen schade toebrengt aan vissen. De proefopstelling staat er tot eind april 2014.”

Energie voor 60 huishoudens


De proefopstelling is zichtbaar voor passanten, maar het grootste gedeelte van de opstelling is onder water geplaatst. Het uit de stuw vallende water wordt via een trechterconstructie opgevangen en naar de watermolen geleid. Het water behoudt zo zijn snelheid en wordt gebruikt om de Oryon Watermill te laten draaien. Met de opstelling in de stuw van Ulft wordt genoeg energie opgewekt voor ongeveer zestig huishoudens.

Zeer effectief

In het najaar van 2013 heeft een drijvende Oryon Watermill in de Rijn bij Tolkamer in een eerdere test aangetoond dat zij in de erg trage vrije stroming van de Rijn zeer effectief elektriciteit opwekt. Uit de eerdere vistesten begin november 2013 bleek de Oryon Watermill visvriendelijk. Dit wordt in Ulft nogmaals onderzocht , maar nu in de geforceerde stroming in de stuw van Ulft.

Eerst zien, dan geloven

“We zijn verheugd dat wij ons proof of concept programma in Ulft kunnen afsluiten. De situatie rondom de stuw is representatief voor het winnen van energie in stroomversnellingen wereldwijd. Bij het op de markt brengen van een innovatie is het vaak ‘eerst zien dan geloven’ (proven technology). In Ulft kunnen we laten zien hoeveel kracht er in water zit en wat wij daarmee kunnen. We leven in een land met heel veel water en het zou prachtig zijn als dat potentieel beter benut zou worden en dat op een groene, hernieuwbare wijze.”
Aan dit project werken naast Waterschap Rijn en IJssel en Deepwater-Energy onder andere firma Pasman Motoren & Aggregaten, Oryon Consultancy & Development, Siemens, Rijkswaterstaat en PPM Oost mee.

Delen:

Brechje Hollaardt (1968) is communicatie-adviseur over m.n. innovatietrajecten in bèta-technisch onderwijs en heeft sinds 1999 haar bureau Hypertekst en Communicatie

One Trackback

  1. […] Meer over de Oryon Watermill. […]

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.