Bedrijven bieden leaseconstructies voor zonnepanelen

Bedrijven vinden het veel gedoe om zonnepanelen op hun panden te leggen. Daardoor ontstaat een markt voor leaseconstructies. Dat stelt De Volkskrant vandaag in een artikel.

Bedrijven die hun eigen zonne-energie willen opwekken, hoeven geen zonnecellen te kopen. Er worden tegenwoordig leasecontracten aangeboden. Bijvoorbeeld door SolarAccess uit Apeldoorn, dat samenwerkt met de ABN Amro. Panelen blijven 16 jaar lang eigendom van dit bedrijf en van de bank. Na die periode worden de panelen eigendom van de klant.

De Volkskrant:

Ondernemers vinden het maar een gehannes, die zonnepanelen. Terwijl zonnepanelen voor particulieren een uiterst rendabele belegging zijn (met een rendement van een procent of 10), is dat voor ondernemers nauwelijks het geval. Natuurlijk besparen ook zij op hun stroomrekening, maar omdat een beetje ondernemer per kilowattuur stroom veel minder betaalt dan een huishouden, bespaart hij ook minder als hij zonnepanelen plaatst. Een huishouden betaalt meer dan 20 cent per kilowattuur, een middelgrote onderneming betaalt rond de 10 cent en grootverbruikers zelfs maar 6 cent. Dat verschil wordt grotendeels veroorzaakt door de energiebelasting, die lager is naarmate het verbruik hoger is.

Een bedrijf dat gebruik maakt van de leaseconstructie is Vliko in Zoeterwoude. Deze vuilnisverwerker gaat meer elektriciteit opwekken dan het zelf nodig heeft. Het bedrijf laat – mede dankzij een SDE+-subsidie – 2000 vierkante meter vol leggen met zonnepanelen.

Delen:

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.