Besparen met een nieuwe CV installatie

Al sinds 1825 is de CV installatie verantwoordelijk voor de warmtevoorziening in Nederlandse bedrijven en huishoudens. In het Gelderse Gendringen werd in dit jaar namelijk de eerste Nederlandse CV installatie geplaatst. Het betrof een vrij primitieve installatie waarbij warmgestookte lucht via kanalen naar andere ruimten werd verplaatst. Hier ging veel energie bij verloren. Het geschatte rendement van dit systeem: 3%. De techniek is sinds 1825 gelukkig niet stil blijven staan. Tegenwoordig behalen de nieuwste CV installaties een rendement van boven 95%. Dit worden dan ook de Hoog Rendement (HR) ketels genoemd.

Wat zegt het rendement van een CV installatie?

De prijzen van nieuwe cv ketels lopen sterk uiteen. Toch zijn HR ketels niet meer zo duur als de prijs wordt afgezet tegen de opbrengsten. Een nieuwe HR combi ketel heb je al voor tussen de € 1800 en € 3000, inclusief installatie. Gezien het feit dat de warmte bij dit soort ketels maximaal wordt hergebruikt, levert een HR ketel een besparing van € 250 per jaar op ten opzichte van oude cv ketels. Dat zorgt ervoor dat de terugverdientijd van een HR ketel uitkomt op ongeveer 7 á 9 jaar.

Wat is een HRe ketel en hoe werkt het?

HRe ketel

De HRe ketel is een type HR ketel dat erg in populariteit aan het stijgen is. Naast zijn functie als combiketel wekt de HRe ketel zelf elektriciteit op middels een geïntegreerde rotor. Deze elektriciteit kan vervolgens direct worden gebruikt voor machines, verlichting of huishoudelijke apparatuur. Het rendement van een HRe ketel komt hierdoor gemiddeld uit op 140%. Elektriciteit is duurder dan gas en daardoor bespaar je fors op de energierekening. In een gemiddeld huishouden of klein bedrijfspand levert een HRe ketel je een besparing van ongeveer € 550 per jaar op. Indien je in aanmerking komt voor een subsidie dan ligt, afhankelijk van de hoogte van de subsidie, de terugverdientijd ongeveer op 8 à 10 jaar.

Subsidie?

Bij het nemen van een nieuwe CV installatie is het belangrijk om na te gaan of je voor een HR ketel of een HRe ketel gaat. Het voordeel van de HRe ketel is dat je zelf elektriciteit opwekt. Op het moment dat je meer dan 1600 m3 gas per jaar verbruikt is de HRe ketel interessant, omdat het de energierekening verlaagt. Het nadeel is echter de hoge aanschafsprijs. Reken op € 10.000 tot € 12.000 voor de installatie van een gloednieuwe HRe ketel. Er is bestaat op dit moment (nog) geen landelijke subsidieregeling voor HRe ketels, maar er zijn regelmatig lokale subsidieregelingen die de pijn van de prijs wat verzachten. Vraag na bij jouw gemeente of provincie of je in aanmerking komt voor een dergelijke subsidie.

Houd de warmte binnenshuis

De CV installatie genereert warmte voor je huis. De opgewekte energie wil je natuurlijk niet kwijtraken, want dat kost je nog meer energie en nog meer geld. Een goed geïsoleerd huis is van essentieel belang om op de energiekosten te besparen. De prijzen van dubbel glas en isolatiemateriaal zijn de laatste jaren flink gedaald. Hierdoor is de terugverdientijd relatief klein. Vaak slechts 5 tot 7 jaar. Naast de bekende spouwmuurisolatie en dakisolatie wordt vloerisolatie helaas nog te vaak vergeten. Toch kan een goed geïsoleerde vloer je een extra besparing van € 210 per jaar opleveren. Dat is de moeite meer dan waard natuurlijk. Een HR ketel in een huis dat zo lek is als een mandje heeft namelijk niet zoveel zin. Vervang de oude CV ketel, voorzie het huis van isolatiemateriaal en op profiteer dit jaar nog van een lagere energierekening.

Bron afbeeldingen:

http://www.installatiebedrijf-de-boers.nl/cv-aanleg

http://www.cvketel-weetjes.nl/blog/hre-ketel/

 

 

 

Delen:
Danielle Weber

Ik schrijf voor verschillende woongerelateerde websites, waaronder Zonnepanelen-Weetjes.nl en Isolatie-Weetjes.nl. Voor deze en andere websites schrijf ik artikelen over duurzaam wonen en duurzame innovaties. Ik kijk ernaar uit om veel interessante artikelen te schrijven voor EnergieNext!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.