BICON werkt

Volgens mij zijn we goed bezig met BIC-ON – het Bioeconomy Innovation Cluster Oost Nederland. Graag hoor ik suggesties voor verbetering! Als lid van het bouwteam heb ik – samen met anderen – de laatste tijd hard gewerkt aan vele zaken. Graag deel ik een aantal op deze blog om inzicht te geven in de ontwikkeling van BICON.

1) Financiële steun voor projecten
We hebben sinds de lancering van BICON (26 juni 2014) een aantal projecten geselecteerd en naar verschillende vormen van steun geleid. We kijken dan altijd naar (achtergestelde) leningen / participaties, subsidies en vouchers. Of wellicht naar steun zonder geld (door inzet van kennis of het verbinden van partijen). Op woensdag 17 december beslissen Provinciale Staten over het al-dan-niet kunnen verstrekken van subsidie aan een zestal projecten op gebied van mest, vezels, slib en verse biomassa. Parallel komt ook een voorstel aan de orde inzake Topell Energy (niet te verwarren met Topell Nederland). Zie het vervolgvoorstel slotwijziging (vanaf pag. 5) waarover besloten wordt. Daaraan vooraf gingen een oorspronkelijke voorstel slotwijziging (vanaf pag. 65) en een technische briefing (powerpoint) voor leden van de commissie MIE (op 26 november jl.).

2) Kaart van netwerk  BICON
Ik heb geregeld dat er drie artikelen kwamen in Agro&Chemie, over BICON (klik hier voor artikel), StexFibers respectievelijk de aanpak op gebied van Mest. Mede hiervoor hebben we een kaartje laten maken waarmee we het netwerk in kaart brengen (zie afbeelding hieronder). Naast dit kaartje hebben we ook een kort overzicht gemaakt van bedrijven en andere stakeholders die nu al bij biobased projecten in Oost Nederland betrokken zijn (deze worden genoemd onder punt drie).

netwerk BICON

3) Database van projecten
We hebben een overzicht geleverd aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van alle projecten op gebied van biobased economy in Oost Nederland. (Graag gun ik de credits voor dit monnikenwerk aan Jeroen Sluijsmans van GreenTechAlliances / Wageningen UR.) Het gaat om projecten van 2014 en voorgaande jaren. RvO gaat deze vertalen in een reportage aan de Tweede Kamer. We hebben circa 300 projecten op de lijst staan en hebben nog niet eens alles inzichtelijk. Bij circa 25% van de projecten is het bouwteam BICON betrokken geweest. We denken sterk naar voren te komen in de rapportage aan de Tweede Kamer. Dat is bijvoorbeeld ook al af te leiden uit onderstaand rijtje van stakeholders (grotendeels al genoemd in de brochure BICON):

  • Stichting Biomassa (samenwerkingsverband van bedrijven), BEON, ForFarmers, Wilba, FrieslandCampina, Dorset, Groot Zevert, Kroes, De Marke, LTO, Nijhuis Water, GMB, Opure, HoST, Waterstromen BV, Industriewater Eerbeek, Papierfabrieken, Ten Cate, Foreco, ABC Board, AkzoNobel, Byosis, Miccell, Van Wijhe, ENKI, Phycom, Stichting kiEMT, Twence, Topell, BTG-BTL, Gascon, Alucha, Attero, Osomo, Hygear, Kenniscentrum Papier & Karton, PSP, OICAM, Texperium, NIZO Food Research, Stichting Hout Research, AlgaePARC (o.a. DSM, Unilever, Exxon, Biosolar-cells, BASF), Wageningen UR, Universiteit Twente, Radboud Universiteit Nijmegen, HAN (Biocentre), Saxion, Windesheim, Waterschappen Rijn en IJssel, Vallei &Veluwe, Vechtstromen, Groot-Salland, Reest en Wiede, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Oost NV, IGEV, Groene Hub, BIC Achterhoek

4) BICON in social media
Om goed in te kunnen spelen op wat er leeft in Oost Nederland op gebied van biobased economy is het zinvol om ook de social media in de gaten te houden (naast direct feeling houden met het netwerk). Sinds kort kan ik dit met de software OBI4WAN. Daaruit komt bijvoorbeeld onderstaand plaatje. Dit leert dat ´we´ op social media hebben gepiekt bij de lancering van BICON op 26 juni 2014. Nu is het zaak om vaker te gaan pieken en in het geheel een stijgende lijn te zien.

Grafiek uit OBI4WAN social media analyse tool

Grafiek uit OBI4WAN social media analyse tool

<<einde>>

 

 

Delen:
Peter van den Broek

werkt aan circulaire biobased economy vanuit energietranistie --- linkedin: www.linkedin.com/in/pjmvdb --- blogt op persoonlijke titel (medewerker provincie Gelderland)

5 reacties, voeg jouw reactie toe.

Misschien zouden we ook eens kunnen nadenken over technieken die al beschikbaar zijn en demonstratieprojecten opzetten. Ik heb binnenkort beschikbaar een micro WKK welk “draait” op houtpellets. Vervolgens wordt daarmee geleverd max 5 KWe + 15 KWth. De input is 5 kg houtpellets per uur. Het systeem zal optimaal werken bij een uitbreiding in power and heat storage facilitieit. Als de stroomvraag leidend is, kun je dit beperken tot een warm waterbuffer. Ter info: water kan geleverd wordt tot een output max van 85C.
Voor vragen mag je me mailen: duurzaamenrendabel@gmail.com

Peter van den Broek

Jakob, dank voor je reactie. Hij leest als een advertentie en niet als een reactie op mijn blog. Anyway. De blog heeft innovatie als ‘tag’ mee en niet ‘uitrol’ van bestaande technieken. Laatste is natuurlijk ook belangrijk en ik wens je veel succes!

Christiaan Holland

Goed bezig Peter! En een mooi en handzaam overzichtskaartje van de projecten.

wj markerink

nou de redactie geeft een ondernemer zijn repliek.
waar door is de club bic/one door ontstaan. laat in het vervolg zulke reacties achterwege en formuleer het anders.
wij, als biomasse/techniek bedrijf storen ons hieraan. heer vd broek bijgaand mijn coordinaten en wij zeeeeer gelukkig
al jarenlang met ons lidmaatschap van Energy Vallye.

willem markerink
sen.sales. bioliquid nl/dld
+31.646100734

    Peter van den Broek

    Peter van den Broek

    Auteur

    Geachte heer Markerink. Ik zal volgende week graag contact met u opnemen om te vragen wat u precies bedoelt. Groet, Peter

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.