Consortium ‘finetunet’ businesscase voor buurtbatterij

DNV GL duikt, samen met een aantal andere partijen uit de energiesector, in businesscases voor buurtbatterijen. Het consortium wil in september 2017 een framework publiceren.

Buurtbatterijen zijn een welkome toevoeging in gebieden met veel duurzame energie-opwek. De technologie kan bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet, door energie op te slaan wanneer het aanbod groter is dan de vraag (en vice versa).

Gebrek aan businesscases
Er zijn nog geen goede businessmodellen voor buurtbatterijen, schrijft DNV GL op haar website. Dat zou liggen aan wettelijke beperkingen, zoals de Netcode. Die schrijft voor dat netbeheerders zich niet in de commerciële markt mogen mengen. Daardoor kunnen ze niet profiteren van inkomstenstromen, die nodig zijn om buurtbatterijen financieel aantrekkelijk te maken.

Daarbij zouden weinig partijen ‘vertrouwd zijn’ met potentiële opslagtechnologie en mogelijkheden die samenwerkingsverbanden bieden. ‘Samenwerking zorgt dat voordelen gestapeld kunnen worden, waardoor inkomsten groeien en een betere businesscase ontstaat, zonder dat daar extra investeringen voor nodig zijn’, aldus DNV GL.

Framework
Het project levert uiteindelijk een framework voor een businesscase op. Dat ontwikkelt DNV GL met – onder andere – ALFEN, netbeheerders en commerciële partijen.

Beeld: Wikimedia

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.