Cursus Power Quality speelt in op veranderend elektriciteitsnet

De cursus Power Quality gaat na de zomer voor het eerst van start op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Het nieuwe onderwijsprogramma is bedoeld voor professionals die te maken hebben met elektrische stroom- en spanningskwaliteit.

Elektriciteitssystemen veranderen door de transitie naar duurzame energie. Er is een flinke toename van zonnepanelen, warmtepompen, elektrische auto’s en andere nieuwe technologieën. Deze systemen zijn erg zinvol maar verstoren tegelijk het energienet, waardoor storingen kunnen optreden. Nieuwe elektrische componenten zijn bovendien zélf vaak gevoelig voor slechte kwaliteit van de spanning.

Nieuwe cursus
Op de HAN start 11 september 2018 de zesdaagse hbo-cursus Power Quality, voor professionals die te maken hebben met dit soort problematiek. Zij leren wat power quality precies inhoudt en hoe ze slechte stroom- en spanningskwaliteit kunnen voorkomen of oplossen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. De cursus heeft de volgende doelstellingen:

Inzicht krijgen in wat power quality-problematiek is, welke problemen er zijn en hoe deze opgelost kunnen worden, zowel bij sterke als zwakke netten. En: inzicht krijgen in de kosten die bij het ontwerp of bij bestaande installaties en netten kunnen spelen.

De cursus werd mede samengesteld door Sjef Cobben, onderzoeker op de Technische Universiteit Eindhoven en netwerkbedrijf Alliander. Hij en zijn collega’s hebben veel te maken met de kwaliteit van elektriciteitsstromen. Cobben: ‘We hebben de verantwoordelijkheid om die kwaliteit te waarborgen. Daarom moeten wij bij ontwerpen rekening houden met zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s die op het net worden aangesloten.’

Betrokken professionals
De combinatie van zijn onderzoekkennis en praktijkervaring wordt meegenomen in de cursus. Cobben geeft ongeveer de helft van de lessen. Deelnemers leren hoe zij tijdens het ontwerpproces rekening kunnen houden met power quality. ‘Normaal wordt bij het bouwen van een installatie alleen gekeken naar de installatievoorschriften, maar het is ook van belang om te kijken hoe je installaties en toestellen integreert, zodat ze goed met elkaar samenwerken’, aldus Cobben.

De installatievoorschriften (N1010) vormen de norm die installateurs gebruiken bij het bouwen van installaties. Maar die voorschriften gaan vooral over veiligheid en minder over de kwaliteit van spanning en stroom, vertelt Cobben. ‘Die normen worden aangepast en er komt steeds meer bij over de kwaliteit van spanning en stroom, maar dat is nog niet genoeg’, aldus Cobben, die namens Liander voorzitter is van NEC 64 (NEN 1010) en NEC 8 (Kwaliteit van de spanning).

Betrouwbare en betaalbare energie
De cursus Power Quality is een van de onderwijsprogramma’s van de HAN die bijdraagt aan een betrouwbare en betaalbare energie voor een duurzame wereld. De kennisinstelling werkt op het zwaartepunt Sustainable Energy & Environment (SEE) samen met regionale bedrijven. Mede door het netwerk van het Sustainable Electrical Energy Center of Expertise (SEECE).

Meer weten over de cursus? Kijk op de website van de HAN.

Bron: HAN Centre of Expertise – SEECE

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.