Dag van de duurzame ZZP’er in de Achterhoek

´Kijk goed om je heen, want wat je nu ziet, is er morgen niet meer!` Met deze woorden begon Henk Dijk, portefeuillehouder Economische Zaken van de Gemeente Oude IJsselstreek zijn verhaal tijdens het Green Tech evenement op maandag 6 oktober. Op de monumentale plek, de DRU-cultuurfabriek, waar vele eeuwen geleden het oer werd gewonnen om ijzer te maken, is nu opnieuw een centrum verrezen, die innovatiekracht, ondernemerschap en vakmanschap bundelt. In de jaren zestig was het gedaan met de IJzerindustrie in de Achterhoek. Veel bedrijven hebben zich toen opnieuw uit moeten vinden. Zo is destijds de maakindustrie ontstaan. De krimp, die Dijk liever economische transitie noemt, vraagt van de Achterhoekse bedrijven opnieuw te transformeren. ZZP´ers kunnen hieraan een bijdrage leveren en worden ook zelf hiertoe uitgedaagd: ’Als je nu niet in duurzaamheid stapt, dan val je morgen buiten de boot´, aldus Henk Dijk. Op het gebied van landbouw, maakindustrie, vrijetijdseconomie en zorg is er in de Achterhoek veel werk te verrichten.

Essentiële schakels om te verduurzamen
Otto Willemsen van Synprofect lichtte vervolgens duurzaamheid toe. Alle aanwezigen, ongeveer 50 merendeels Achterhoekse ZZP´ers, hadden de scan van Synprofect toegestuurd gekregen. Zo konden ze ervaren dat duurzaamheid meer is dan alleen energie, milieu en bouwen. Ook visie, leiderschap, HRM en marketing zijn essentiële schakels om te verduurzamen. Er zijn mooie voorbeelden gegeven van Achterhoekse bedrijven die vooroplopen in duurzaam ondernemen, zoals Nedap uit Groenlo en Grijsen uit Winterswijk. Een uitgebreid verslag en overzicht van voorbeeldbedrijven komt binnenkort op www.pr8werk.nl.

Bijeenkomst zeer gewaardeerd
Tenslotte konden de deelnemers in een zogenaamd zwermsessie (zie foto) hun vragen stellen aan elf experts, die samen alle thema´s van de scan vormen. Sommige mensen wilden zich in een thema verdiepen, anderen shopten in het uurtje bij vier experts de gewenste antwoorden bij elkaar. De deelnemers vonden het een inspirerende sessie. Ze zijn met nieuwe kennis, een rij visitekaartjes en afspraken na een borrel en goede gesprekken weer huiswaarts gegaan. We willen als Achterhoek de duurzaamste regio van Nederland realiseren met de groenste ZZP´ers. Bent u nu ondernemer die handen en voeten wil geven aan duurzame ambities? Neem dan contact op met Lilian Boonstra zodat Pr8werk u via een opmaat meeting in contact kan brengen met de juiste duurzame zelfstandig professional!

Delen:
Annemarie Buining

Annemarie werkt bij het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als proces coordinator en tevens community manager voor Energie Next.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.