De Green Musketeers van het Olympus College winnen Energy Challenges

Leerlingen van het Arnhemse Olympus College werden woensdag 2 november uitgeroepen tot winnaars van de Energy Challenges. Tijdens een afsluitend evenement, in het Geofort in Herwijnen, werden de energiebespaarders in het zonnetje gezet.

De uitdaging

Vijf middelbare scholen gingen vanaf februari 2015 tot november 2016 de strijd aan. Hun uitdaging? Zoveel mogelijk energie besparen. In totaal konden zij zeven sterren verdienen, door verschillende opdrachten uit te voeren. De teams verdiepten zich in energietechniek, organiseerden events, deelden hun acties via sociale media en deden nog veel meer.

De Green Musketeers, het team van het Olympus College, haalde als enige zeven sterren. ‘Het was de gedoodverfde winnaar’, aldus Jan Oosting, organisator van de Energy Challenges. De leerlingen waren bijzonder gedreven en inventief. Dat bleek onder andere tijdens een sponsorfietswedstrijd op hometrainers, die elk jaar op het Olympus College plaatsvindt. Na een paar aanpassingen wekten de hometrainers energie op, zodat ze de geluidsinstallatie van elektriciteit konden voorzien.

Impact

De Green Musketeers inspireerden hun medeleerlingen, docenten en de buitenwereld. De leerlingen droegen groene t-shirts, die zij lieten sponsoren door een ecologisch bedrijf, en deelden hun energiebesparende acties via Facebook. Deze inspanningen droegen bij aan gedragsverandering. Een belangrijk onderdeel van de challenge, aldus de organisatie. ‘Je kunt met een team van tien mensen geen school met duizend leerlingen onder handen nemen’, aldus Oosting. Uiteindelijk moet iedereen zijn steentje bijdragen.

De winnaars kregen een toepasselijke prijs: battery packs, waarmee ze hun telefoon kunnen opladen. De leerlingenteams konden 2 november in het Geofort ook nog een groene ster winnen, door aan een spel van Greenpeace mee te doen. Ook ging een aantal leerlingen er met een Waka Waka vandoor, een lamp die op zonne-energie werkt. Die wonnen zij bij een sloganwedstrijd, die tevens door Greenpeace werd georganiseerd.

Meer weten over de Energy Challenges? Kijk op http://energychallenges.nl/

 

Delen:
Annemarie Buining

Annemarie werkt bij het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als proces coordinator en tevens community manager voor Energie Next.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.