DNHK organiseert Nederlands-Duitse Smart Grids Meeting

Slimme elektriciteitsnetwerken staan centraal tijdens de Nederlands-Duitse Smart Grids Meeting op woensdag 29 oktober 2014 van 10:00 tot 17:00 uur in Zeist. Experts uit beide landen zullen hier ingaan op de actuele stand van zaken en de perspectieven aan beide zijden van de grens. De bijeenkomst maakt deel uit van een handelsreis van zeven Duitse bedrijven naar Nederland. Deze bedrijven zullen hun diensten tijdens de meeting kort aan het publiek voorstellen. De organisatie is in handen van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in samenwerking met Eclareon en Cleantech Holland. Opdrachtgever is het Duitse ministerie van Economische Zaken en Energie (BMWI).

Slimme elektriciteitsnetwerken spelen een sleutelrol bij de overstap naar duurzame energievormen”, zegt Anouk Iuzzolino, energie-expert bij de DNHK. “Door vraag en aanbod van elektriciteit met behulp van slimme apparatuur beter op elkaar af te stemmen, kunnen piekbelastingen vermeden worden en wordt de stabiliteit van het netwerk vergroot.” Door de energiewende hebben Duitse bedrijven al veel ervaring opgedaan met de technieken die hierachter schuilgaan, onder andere door praktijkonderzoek binnen zes Smart Energy-modelregio’s. Duitsland behoort wereldwijd dan ook tot de koplopers op dit gebied. Van deze ervaring kan Nederland profiteren bij het verwezenlijken van de eigen duurzaamheidsdoelstelling van 14 procent in 2020. Tegelijkertijd zijn de Duitsers ook zeer geïnteresseerd in de ervaringen die zijn opgedaan in de Nederlandse modelregio’s. “Van elkaar leren staat dus centraal”, aldus Iuzzolino.

Sprekers

Een van de sprekers tijdens de Smart Grids Meeting is Carsten Beier van Fraunhofer Umsicht, die het project ‘Der hybride Stadtspeicher’ zal toelichten. Doel van dit project is de integratie van duurzame energie in de stedelijke omgeving – enerzijds door middel van centrale en decentrale energieopslag, anderzijds door het inbinden van decentrale energie-opwekkers en verbruikers door middel van aanvullende thermische opslag. Diana Khripko van het Institut dezentrale Energietechnologien gaat in op het potentieel en de uitdagingen van Demand Side Management voor grote industriële energieverbruikers. Het Nederlandse TKI Switch2SmartGrids zal een overzicht geven van de Nederlandse Smart Gridsbranche. Daarbij zal zowel worden ingegaan op de actuele stand van zaken als op de vooruitzichten en veelbelovende projecten.

“De bijeenkomst is vooral gericht op kennisoverdracht en het leggen van contacten”, licht Iuzzolino toe. Op dinsdag 28 en donderdag 30 oktober biedt de Handelskamer bovendien talrijke mogelijkheden om direct in gesprek te komen met Duitse branche-experts. Deelname aan de bijeenkomst evenals aan individuele matchmakinggesprekken is kosteloos.

Meer informatie: DNHK, Anouk Iuzzolino, tel. 070 3114 118, e-mail: a.iuzzolino@dnhk.org, www.dnhk.org/smartgrids

 

Delen:
Annemarie Buining

Annemarie werkt bij het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als proces coordinator en tevens community manager voor Energie Next.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.