Echte kenniswerkers gebruiken RSS

Deze blog wijkt iets af van mijn eerdere blogs. Ik schreef deze met de gedachte dat ik mensen wil helpen om het nieuws makkelijk te volgen (bijvoorbeeld over biobased economy en cleantech in Oost Nederland). Dit zal indirect versterkend werken op de innovatiekracht, samenwerking en versnelling naar een groene economie.

Ben jij ook een kenniswerker? Hoe houd jij je ‘vakliteratuur’ bij? Werk je nog met (digitale) nieuwsbrieven en soms een magazine? In dit tijdperk van smartphones en tablet werk ik juist met slimme apps om ‘vakliteratuur’ te lezen, bewaren en delen. Dit heeft de volgende voordelen:

 • Ik kies mijn eigen bronnen, ben daar flexibel in, en onafhankelijk van onbekende (commerciële) nieuws-algoritmen van bijvoorbeeld Google News.
 • Ik ontvang nieuws direct en ben onafhankelijk van een extra redactieslag met vertraging.
 • Ik vervuil mijn mailbox niet met nieuwsbrieven.
 • Ik kan nieuws makkelijk lezen, bewaren en delen via een handzaam touchscreen.

Voor het verwerken van (vak)nieuws gebruik ik APPS als Feedly / Reeder2 (feed-readers om nieuws te lezen) en Pocket (om nieuws te bewaren). Delen doe ik via Twitter, LinkedIn en Whatsapp. Zodoende borg ik mijn kwaliteit en autoriteit als kenniswerker. Mijn workflow ziet er als volgt uit:

 • LEZEN. Op leesmomenten open ik mijn leeslijsten, ‘scroll’ door de koppen of startteksten van nieuwsitems (vaak de eerste 100 woorden). Het type overzicht kun je kiezen. Desgewenst ga ik een laag dieper om het hele artikel te lezen en keer daarna makkelijk weer terug naar de lijst.
 • BEWAREN en ZOEKEN. Sommige items sla ik met één schermknop op, om later terug te kunnen grijpen via de zoekfunctie.
 • DELEN. Bepaalde items deel ik via één schermknop via social media (of persoonlijke email). Ideaal ook om je eigen vakgebied en werk goed voor het voetlicht te brengen!
 • OPSCHONEN. De items die je gelezen hebt verdwijnen automatisch uit de reader. Ook ongelezen items ouder dan 30 dagen verdwijnen vanzelf uit je leeslijst.
 • MUTEREN. Leeslijsten heb ik zelf samengesteld in mijn reader aan de hand van samenhang in onderwerpen. Af en toe voeg ik nieuwe bronnen toe aan mijn leeslijsten of verwijder / update oude bronnen. Inspiratie voor nieuwe bronnen haal ik vaak weer van social media. Je kunt dus hele persoonlijke lijsten samenstellen van bronnen die je persé wilt volgen.

Deze vorm van nieuwsverwerken is mogelijk dankzij RSS-feeds. (Een RSS-feed is een regelmatig bijgewerkte samenvatting van webinhoud die samen met links naar de volledige versies van die inhoud wordt gepubliceerd. Wanneer u zich via een RSS-feedreader abonneert op de feed van een bepaalde website, ontvangt u regelmatige updates over de inhoud van die website). De meest genoemde afkorting voor RSS is ‘Really Simple Syndication’. RSS was bijna dood: Google had een goed werkende tool maar verdiende er ‘niks’ aan en is ermee gestopt. Daar komt het misplaatste gerucht vandaan dat RSS op zijn retour is. Anderen hebben het stokje overgenomen. Zij bieden een vaak gratis basis-tool naast premium-accounts.

Wil je nu ook met RSS gaan werken, dan adviseer ik de volgende stappen:

 1. Maak op de websites van Feedly en Pocket een account aan:
  http://www.feedly.com
  https://getpocket.com
 2. Installeer de apps van Feedly en/of Reeder2* en Pocket op je smartphone en/of tablet (en log daar in met je nieuwe accounts).
  Beheer van de bronnen doe ik alleen in Feedly; voor mij de moeder-omgeving. Lezen doe ik het liefste in Reeder2 (alleen voor iOS), welke ik gekoppeld heb aan Feedly.
  http://feedly.com/apps.html
  https://getpocket.com/ios/?ep=1
  https://getpocket.com/android/?ep=1
  https://getpocket.com/apps/windowsphone/
 3. Vul en organiseer jouw leeslijsten (op de website http://feedly.com):
  Importeer zo mogelijk een bestaand OPML-bestand in Feedly
  (klik op de subpagina ‘organize’ die je linksonder kunt starten, en klik op importeer)
  Voeg bronnen toe door het plakken van een URL op de subpagina ´add content´.*
  Herschik jouw leeslijsten via de pagina ´organize´ (linksonder in scherm te vinden).
  Leg zo nodig contact met websites om te vragen of zij een RSS-feed willen plaatsen op hun website (is mij al vaak gelukt).
 4. Kies de gewenste instellingen in de apps, denk bijvoorbeeld aan:
  Oudste of nieuwste artikelen eerst.
  Type leesoverzicht waarmee de app opent.
  Koppeling aan apps die je gebruikt om nieuws op te slaan of te delen.
 5. Ga aan de slag met je leeslijsten, leer door het te doen!

* Op veel kwalitatieve nieuwssites staan één of meer RSS-knoppen. Daarmee open je de URL die je vervolgens kunt kopiëren en plakken in Feedly (add content). Als er (nog) geen RSS-knop is, dan blijkt het toch steeds vaker mogelijk om gewoon de URL van de nieuwspagina of home-pagina van een website direct toe te voegen in Feedly (de functie is dan wel ingebakken, maar jammergenoeg niet zichtbaar gemaakt via een knop).

De rijksoverheid en kranten werken vrij consequent met RSS, ook noem ik graag enkele biobased en Oost Nederlandse bronnen:

http://www.rijksoverheid.nl/rss  (hier staan heel veel verschillende RSS-feeds onder)
http://www.rvo.nl/rss  (hier staan heel veel verschillende RSS-feeds onder)

de url’s hieronder kun je direct toevoegen aan Feedly via ‘add content’
http://www.trouw.nl/rss.xml
http://www.nrc.nl/rss.php
http://www.volkskrant.nl/rss
http://www.greentechalliances.nl/  (Valleybureau cleantech / biobased Oost Nederland)
http://feeds.feedburner.com/energienext
http://www.biobasedeconomy.nl/
http://www.agro-chemie.nl/nieuws/
http://www.agro-chemie.nl/artikelen/
http://www.biobasedpress.eu/nl/
http://www.wageningenur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Themas/Biobased-economy/Nieuws-en-agenda.htm
http://www.corbey.nl/rss.asp
http://www.duurzaamgeproduceerd.nl/rss

… en bijvoorbeeld ook http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/nieuws/rss/nieuwsfeed_actueel_particulier.xml

Delen:
Peter van den Broek

werkt aan circulaire biobased economy vanuit energietranistie --- linkedin: www.linkedin.com/in/pjmvdb --- blogt op persoonlijke titel (medewerker provincie Gelderland)

3 reacties, voeg jouw reactie toe.

Dank je wel Brechje!
Er zaten nog wat linkjes tussen die ik nog niet had.
keep on sharing…;-)

Dank je wel Peter, excuses!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.