smart grids

Eerste autonome elektriciteitsnetwerk 5 jaar oud

In Nederland wordt nog flink gedebatteerd over de net- en opslagcapaciteit van decentrale energienetten. ODE, een landelijke vereniging van burgers en coöperatieve zelfopwekkers, hield er onlangs een bijeenkomst over op vakantiepark De Bronsbergen in Zutphen. Op die locatie werd vijf jaar geleden het eerste autonome elektriciteitsnetwerk van Nederland gerealiseerd. Diverse toonaangevende sprekers uit de netwerk-sector, initiatiefrijke burgers en coöperatieve bedrijven verzorgden inleidingen en deelden hun ervaring met energietransport en -opslag. De presentaties van onder anderen André Jurjus, Machiel Mulder en Annelies Huygen staan hier.

Het netwerk op De Bronsbergen

In 2008/2009 legde netbeheerder Liander het zelfstandige, decentrale elektriciteitsnet aan op het vakantiepark, dat wordt gevoed door zonnepanelen op de vakantiewoningen. Met behulp van batterijen van de Griekse fabrikant Sunlight, die de zonne-energie opslaan, wordt ervoor gezorgd dat de vakantiewoningen ook zonnestroom kunnen krijgen als het donker is of als het weer tegenzit. Systeemarchitect EMforce voorzag het elektriciteitsnet van een intelligent systeem voor elektriciteitsopslag. EMforce ontwikkelde de inverters, de centrale besturingseenheid en het Battery Monitoring System. Er zijn smartgrids gerealiseerd: een stuk net dat een bepaalde tijd autonoom kan functioneren, dus helemaal ‘los’ van het grotere elektriciteitsnet.

De tests

De experimenten in Zutphen kwamen voort uit het Europese samenwerkingsproject ‘More Microgrids’ en zijn gefinancierd met investeringen van Liander en een EU­subsidie (6e kader programma voor R&D). Van 2008 tot midden 2009 is het netwerk uitgebreid getest en geoptimaliseerd. Aangetoond is dat de theorie ook in de praktijk werkt. Het systeem kan zichzelf opstarten, over­- en terugschakelen van en naar het openbare net en op de accu’s blijven functioneren. De tests hebben veel kennis opgeleverd, waarmee het beter mogelijk is geworden om het spanningsniveau constant te houden bij sterk fluctuerende opwek. Ook is de elektriciteitsvoorziening van het openbare net en van de batterijen zo op elkaar afgestemd dat het netverlies minimaal is.

Meer over de tests van Liander bij De Bronsbergen en het project.

Delen:

Brechje Hollaardt (1968) is communicatie-adviseur over m.n. innovatietrajecten in bèta-technisch onderwijs en heeft sinds 1999 haar bureau Hypertekst en Communicatie

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.