eiwit voor energietransitie, watching COWSPIRACY

Eiwit voor energietransitie

Vandaag (1 maart 2016) toonde ik de documentaire COWSPIRACY voor 30 mensen. De documentaire leert ons twee dingen. Ten eerste dat ‘animal agriculture’ wereldwijd verantwoordelijk is voor 51% van de broeikasgasemissies (direct en indirect door bijvoorbeeld ontbossing). En laten we nu niet gaan discussiëren over het precieze cijfer, het gaat om de ordegrootte. Idem dat ‘animal agriculture’ leidt tot verdroging, vervuiling en stapels andere problemen. Ten tweede dat ‘de milieubeweging’ niet met dit onderwerp aan de slag wil. Na afloop vroeg ik mij af of ‘eiwit voor energietransitie’ een prominent onderwerp zou moeten zijn binnen het Gelders Energie Akkoord.

Een (gedeeltelijke) overstap op groene eiwitten zet wellicht veel zoden aan de dijk (woordgrapje vanwege zeespiegelstijging en extreem weer). Laten we de beperkte energierekening-bril (of korter Nuon-bril) afzetten, waarmee wij naar de energietransitie kijken. De idee fixe op energiebesparing en vergroening van elektriciteit, warmte en gas loslaten, en gaan verbreden met groene eiwit. Dit sluit ook aan bij mijn eerdere oproepen hier om de biobased economy volwaardig mee te nemen in de energietransitie. Ook het vervangen van fossiel door biomassa in producten en materialen blijft nog altijd onderbelicht. Maar voor beide is het nog niet te laat …..

Ik toonde de documentaire aan collega’s van de provincie-afdelingen strategie, economie, land- en tuinbouw, bodem, water, energie en huisvesting. Ook uitgenodigd waren mensen van de tafel biomassa van het Gelders Energie Akkoord en mensen uit de zes Gelderse regio’s. Na afloop hadden we nog pittige discussies. Want het is niet voor niets een ‘verzwegen’ onderwerp. Meer nog dan met beïnvloeden van mobiliteit kom je met de consumptie van dierlijke eiwitten ver in de leefwereld van de mens. Dat ligt erg gevoelig. Eiwittransitie vraagt ook een wenkend perspectief voor de dierhoudende landbouw. Helpen we hen met overschakelen op productie van groene eiwitten? Behouden we daarmee onze welvaart? Hoe werkt het krachtenveld? We willen er natuurlijk wel economisch sterker van worden en geen comfort of luxe verliezen. Ook ik houd van een barbeque op zijn tijd. Van de andere kant, als heel China en India ons huidige eiwit-consumptiepatroon overnemen, dan verliezen we vanzelf …..

Dank aan Focus Filmtheater Arnhem voor het regelen van de éénmalige vertoning!

Voor wie de documentaire ook wil zien ….. je kunt hem ook bekijken op Netflix (of met iemand die Netflix heeft). Zie www.cowspiracy.com voor meer informatie, of klik bijvoorbeeld direct naar de infographic aldaar.

Delen:
Peter van den Broek

werkt aan circulaire biobased economy vanuit energietranistie --- linkedin: www.linkedin.com/in/pjmvdb --- blogt op persoonlijke titel (medewerker provincie Gelderland)

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.