Elektriciteit uit levende planten

We kennen allemaal het standaardlijstje duurzame energiebronnen: Zonne-energie, windenergie, waterkracht en biomassa. Plant-e introduceert een nieuwe en revolutionaire vorm van duurzame energie: Energie van levende planten! Een van de mogelijkheden ligt in de dakbedekking. Met 100 vierkante meter aan groen kun je je huis al tot 80% voorzien van elektriciteit. Zo kan deze technologie bijdragen aan verduurzaming en vergroening wereldwijd. Plant-e behoorde tot de vijf finalisten van de Jan Terlouw Innovatieprijs. Bekijk hier hun pitch!

Dit concept is ontwikkeld aan de universiteit van Wageningen. De technologie maakt gebruik van de natuurlijke processen in en om de plant. Via de wortels scheidt een plant diverse organische stoffen uit. Bij het afbraakproces van deze stoffen valt electriciteit te winnen. In dit hele proces wordt de plant dus niet geremd in haar groei, maar levert ze wel energie.  Na succesvolle experimenten besloten de wetenschappers Marjolein Helder en David Strik deze technologie naar de markt te gaan brengen. In 2009 was de spin-off Plant-e een feit. Het doel van het bedrijf is om grote en groene producten te ontwikkelen die op grote schaal worden toegepast.

Plant-e heeft vorig jaar haar eerste product op de markt gebracht, de “Plant-e Planet“. Dit is een kleine wereldbol die ronddraait op plantenenergie. De opbrengst van deze gadget wordt gebruikt om de technologie verder te ontwikkelen. Groene, energiewinnende dakbedekking wordt verwacht in 2014.

Delen:

Als adviseur ben ik werkzaam voor adviesbureau KplusV. Van daaruit ben ik betrokken bij programma's en projecten van Kiemt (projectleider Cleantech Energy Crossing, scouting-screening), Generation-E (community, scouting-screening, accountmanagement) en het Clean Mobility Center (projectleider business-supportprogramma). Ik houd mij bezig met de ondersteuning van cleantech ondernemers, o.a. op het gebied van financiering.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.