Elektrische tractorpull-tractor van HAN wint publieksprijs Cleantech Battle

Het Voltor-studententeam van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft met het ontwerp van een elektrische tractorpull-tractor de publieksprijs van de Cleantech Battle 2018 gewonnen. Zij verdienen daarmee een pitch voor het ImPactfonds van de Rabobank, dat duurzame en innovatieve projecten stimuleert.

In totaal stonden vijf teams uit Oost-Nederland in de finale van de Cleantech Battle, de “Oscar-uitreiking” voor onderzoek naar duurzame innovaties. De studenten pitchten op Airport Teuge hun unieke oplossing op het gebied van duurzame innovatie, tijdens de businessdag van Cleantech Tomorrow, het event voor duurzaamheid in de praktijk, georganiseerd door de Cleantech Regio.

Reaching for the stars

Twee studenten van Hogeschool Saxion sleepten de eerste prijs van €3.000,- binnen met hun designmeubels van afval. “Een schoolvoorbeeld van circulariteit”, aldus de vakjury. Don van Diest en Iago Santos Ligtenberg, beiden studenten Fashion & Textile Technologies, verwachten met hun bedrijf Luwies Zero Waste Design het eerste jaar 10.000 kilo plastic afval te verwerken. Zoals ze zelf zeggen: “We sit in the waste and reach for the stars!”

Geen zwarte rookwolken

De voorkeur van de 1000 bezoekers aan het Cleantech congres ging echter uit naar Voltor, het engineering-team van de HAN, aangevoerd door Jochem Mencke en Alex Luijkx. Met onderzoek van studenten elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industrieel product ontwerpen hebben zij laten zien dat tractorpulling ook elektrisch kan, dus zonder verbrandingsmotor en zwarte rookwolken. HAN-begeleider Fokko Bakker is trots op de ambitieuze studenten. “Het team had tot het laatste moment gewerkt aan een schaalmodel van de tractor om aan de jury en het publiek te tonen en zijn daarin geweldig geslaagd.”

“De Tesla onder de tractors”

De ambitie van het Voltor-team gaat verder dan de tractor-race: “Zoals Elon Musk met de Tesla Roadster een kentering op gang heeft gebracht in elektrisch automobielbranche, zo willen wij de agrarische sector inspireren. De elektrische tractorpull-tractor die wij ontwikkelen moet net zo’n ‘icoonfunctie’ vervullen. Onze passie is het tractorpullen en dat zet deze innovatie op gang. Maar de echte impact, die komt daarna: het vertalen van dit idee naar de agrarische sector. Daar ligt een wereld aan kansen!” Aldus de trotse Jochem Mencke, die de prijs in ontvangst nam.

Financiële investering

De publieksprijs biedt kansen voor de toekomst van Voltor. De studenten mogen hun verhaal nu pitchen bij de Rabobank. Vorig jaar leverde dat een flinke financiële investering op voor de winnaars, vanuit het Rabo Impactfonds, dat initiatieven ondersteunt met impact op de combinatie People, Planet en Profit. Einte Visser van het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de HAN gaat hen daarbij helpen. “Als hogeschool ondersteunen we studenten met een ondernemende ambitie graag om hun innovatie naar de markt te brengen. Deze studenten zijn een fantastisch voorbeeld dat je vanuit je passie tot innovatie kunt komen. Zulke studenten moet je volop de ruimte bieden binnen het onderwijs om hun dromen waar te maken.” 

foto: Rob Voss

Delen:
Einte Visser

Einte Visser is projectleider Gelderland Valoriseert bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met als aandachtsgebied duurzame energie. Hij begeleidt o.a. studenten met een innovatief bedrijfsidee met kennis en kapitaal naar de markt. Daarnaast werkt hij op het thema business development bij het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie van de HAN.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.