Elektrotechnicus wint geldprijs met energie-app-concept

De pas-afgestudeerde elektrotechnicus Mischa van Loon wint een geldprijs van 350 euro met een energie-app voor huishoudens.

‘Stel dat alle huishoudelijke apparaten met elkaar kunnen communiceren. Wat voor handige app zou je dan bedenken voor jezelf, je buurt of specifieke doelgroep?’ Zo luidde de vraag die TNO uitzette voor een conceptwedstrijd. Geen vreemd thema voor Van Loon. Hij is trainee bij Croon Elektrotechniek en liep dit jaar stage bij het lectoraat Duurzame Energie op de HAN, vanuit zijn opleiding Elektrotechniek.

De elektrotechnicus wil huishoudens inspireren, zodat die zuiniger met energie omgaan. Hij presenteerde een concept genaamd: ‘Het label van energiebesparing en milieubehoud’. De app – die uit dat concept moet voortkomen – geeft aan hoe energiezuinig een huis is en inventariseert alle apparaten, waaronder opwekkingsapparatuur. Hierdoor ontstaat een netwerk, dat gekoppeld wordt aan een zuinigheidslabel. Uiteindelijk zien een huishouden wat het bespaart.

Het visuele aspect van de app maakt deze extra aantrekkelijk. Wanneer de gebruiker nog geen apparaten heeft toegevoegd, krijgt die een rood huisje te zien. Hoe energiezuiniger het huishouden, hoe groener het huisje wordt.

Om het huis zo groen mogelijk te krijgen kan de gebruiker een schakelschema maken voor huishoudelijke apparaten, waardoor deze alleen aanslaan als het nodig is. Een koelkast trekt bijvoorbeeld continu stroom. Maar wanneer die niet gebruikt wordt, kan deze een bepaalde temperatuur vasthouden.

Daarnaast staat de app in verbinding met internet, waardoor de gebruiker slimmer met zelfopgewekte energie om kan gaan. “De energie kan of opgeslagen worden in een batterijenpakket of terug geleverd worden aan het elektriciteitsnet. Over het internet kunnen dan ook actieve weerberichten gebruikt worden om energieopwekkingen te voorspellen”, schrijft Van Loon in de winnende conceptomschrijving.

De wedstrijd waar Van Loon aan meedeed werd uitgezet door kennisorganisatie TNO, via Battle of Concepts. TNO ontwikkelde in samenwerking met Alliander open standaardsoftware, die ontwikkelaars kunnen gebruiken om apparatuur met elkaar te laten communiceren. Dit gebeurt vanuit het Flexiblepower Alliance Network(FAN).

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Eén reactie, voeg jouw reactie toe.

350 euro voor een concept energie-app? Mocht TNO het concept ook daadwerkelijk uitwerken en het wordt een succes dan hoop ik voor Mischa van Loon dat er nog een extra beloning komt! 😉

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.