Energie besparen met een wit dak

De meeste platte daken van huizen en bedrijven in Nederland zijn bedekt met een zwart dak gemaakt van bitumen of epdm. Maar nu blijkt uit onderzoek dat je met een wit dak voor een energiebesparing van tot wel 40% kan zorgen. Benieuwd hoe dat kan?

Hoe werkt het?

Een zwart dak absorbeert de warmte van de zon, daarom is het bij mooi weer altijd zo warm in ruimtes met een plat zwart dak. Een wit dak daarentegen reflecteert het zonlicht, wat ervoor zorgt dat de ruimte eronder vele malen koeler blijft. Je zou denken dat het met een wit dak in de winter dan extra moeite kost om je gebouw te verwarmen, maar dit valt in de praktijk erg mee. De zon staat veel lager in de winter waardoor deze bij voorbaat al minder invloed op de binnentemperatuur heeft dan in de zomer. Daar komt bij dat uit onderzoek is gebleken dat een ruimte1 graad koeler maken 3 keer zoveel energie kost dan een ruimte met 1 graad verwarmen.

witdak2

Besparen tot 40% op koeling

Een wit dak zorgt dus voor een besparing op de koelingskosten. Nu heeft niet ieder woonhuis een airco installatie thuis en vallen de grote besparingen vooral  te behalen bij kantoor- en bedrijfspanden. Toch is het ook voor particulieren de moeite waard om witte dakbedekking te overwegen. De kosten voor witte dakbedekking verschillen namelijk nauwelijks met traditionele dakbedekking prijzen.  Witte dakbedekking is gemaakt van PVC of EPDM. Een goedkopere oplossing dak is het wit schilderen van je zwarte dak. Dit heeft echter wel minder effect dan een echt wit dak. Hoeveel je gaat besparen hangt af van de mate van isolatie van het gebouw. Gemiddeld bespaar je met een wit dak 20% op de kosten voor koeling, maar bij een goed geïsoleerd gebouw kan dit oplopen tot wel 40%. De prijzen voor isolatie worden bepaald door het soort isolatie dat je wilt toepassen je hebt o.a. de keuze uit: spouwmuur, dak, vloer en gevelisolatie.

Dubbel duurzaam

Als je het echt goed wilt aanpakken combineer je een wit dak met zonnepanelen. Doordat een wit dak het zonlicht reflecteert en het dak zelf koel houdt is er haast geen vermogensverlies. Zo bespaar je met een wit dak niet alleen energie, maar brengt het in combinatie met zonnepanelen ook nog eens meer energie op.

Subsidie

Bedrijven komen in aanmerking voor subsidie wanneer zij investeren in een wit dak en de warmteweerstand met ten minste 1.50 m2 K/W afneemt ten opzichte van de oude situatie. De subsidie kan oplopen tot een maximum van € 30 per m2 witte dakbedekking.

Bron foto’s : http://www.nationalcoatings.com/blog/bid/128839/Highly-Reflective-Coatings-Are-the-Solution en http://www.fastcompany.com/1790991/painting-your-roof-white-doesnt-work.

 

 

Delen:
Danielle Weber

Ik schrijf voor verschillende woongerelateerde websites, waaronder Zonnepanelen-Weetjes.nl en Isolatie-Weetjes.nl. Voor deze en andere websites schrijf ik artikelen over duurzaam wonen en duurzame innovaties. Ik kijk ernaar uit om veel interessante artikelen te schrijven voor EnergieNext!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.