energie-besparen-op-kantoor

Energie besparen op kantoor

Energie besparen is niet alleen een stap voor thuis, maar ook zeker op kantoor valt de nodige besparing te behalen. Met een paar eenvoudige tips draag je bij aan een beter klimaat en bespaar je op de energierekening. Voor deze tips hoeven bedrijven niets aan te schaffen; ze zijn direct toe te passen.

Bewustwording

Het begint natuurlijk met bewustwording. Wie niet stilstaat bij hoeveel energie hij of zij eigenlijk verbruikt, zal nooit bezig zijn met het besparen van energie. Dat is jammer, want door energie te besparen help je het milieu een handje en kan de energierekening flink omlaag.

Daarom is het goed niet alleen zelf bewust te zijn van het energieverbruik, maar ook je collega’s en personeel bewust te maken van energiebesparing. Geef zorgvuldige instructies. Maak anderen bewust van hun gedrag en welke gevolgen dat heeft. De grootste besparing is te behalen door het gedrag te veranderen.

Apparaten uitzetten

Rijd maar eens langs de verschillende kantoren in Nederland. Overal blijft licht branden, staan computers dag en nacht aan en brand de verwarming de hele nacht. Dat is onnodig. Veel apparaten kunnen het beste uitgeschakeld worden als niemand meer aanwezig is.

Ook de vaak vergeten apparaten als cv-ketels en boilers kunnen na bedrijfstijd prima uitgeschakeld worden. Denk ook aan het ventilatiesysteem. Bij langere vakanties kunnen vaak nog meer apparaten uitgeschakeld worden.

Een andere optie is het plaatsen van een tijdschakelaar. Dat is vooral handig voor apparaten die opgeladen moeten worden. Uit research van EnergieActies.nl blijkt dat energiebedrijven daadwerkelijk lagere tarieven hanteren in de avond- en nachturen. De voorwaarde is dan wel dat er een dubbele elektriciteitsmeter aanwezig is en er met een piek/dal-contract gewerkt wordt.

De thermostaat

De thermostaat een graadje lager zetten is een bekende tip. Niet voor niets doen veel bedrijven mee met de jaarlijkse ‘Warme truiendag’. Maar hoe zit het met de andere dagen van het jaar? De klokthermostaat is een belangrijk instrument. Daarmee regel je namelijk het hele klimaat binnen het bedrijfspand.

Bij veel bedrijven is de thermostaat eens ingesteld, maar nooit bijgewerkt. Daarmee verspillen deze bedrijven veel energie. Controleer daarom regelmatig of de thermostaat goed is ingeregeld op de openingstijden van het bedrijf en winter- en zomertijden. Daarnaast is het goed te controleren of de thermostaat wel de juiste binnen- en buitentemperatuur meet.

Lampen vervangen

Veel kantoren gebruiken nog ouderwetse TL-verlichting. De oude buizen verbruiken veel energie en jagen het bedrijf op kosten. Het kan een wijze investering zijn om over te stappen naar energiezuinige lampen. Denk bijvoorbeeld aan de TL-D Eco lamp. Dat is een lamp die lijkt op TL-verlichting, maar veel minder energie verbruikt. Het vervangen van de lampen is even een investering, maar wel één die zichzelf vrij snel terugverdient.

Aanschaf van nieuwe apparatuur

Bedrijfsapparatuur neigt altijd sneller stuk te gaan dan andere apparatuur. De aanschaf van nieuwe apparaten is meestal dan ook onvermijdelijk. Maar kijk jij naar het energieverbruik bij de aanschaf? Is het bedrijf bereid om meer te betalen voor energiezuinige apparatuur?

Voor gewone consumentenelektronica, zoals koelkasten, is het energielabel geïntroduceerd. Op EnergieActie.net vonden we een uitgebreide blogpost over dit label. Bij zakelijke apparatuur is dit nog niet het geval. Daarom is het raadzaam zelf op zoek te gaan naar het verbruik van de verschillende apparaten en deze met elkaar te vergelijken.

Delen:

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.