Eusebiuskerk Arnhem mogelijk verwarmd met groene waterstof

De verwarming van de Eusebiuskerk in Arnhem wordt verduurzaamd. HyMatters, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, DEKRA, Stichting Eusebius Arnhem en de gemeente Arnhem willen het gebouw voorzien van groene waterstof.

Grote monumentale gebouwen hebben een enorme energiebehoefte en zijn beperkt te isoleren. De Eusebiuskerk lost dit op door een deel van de warmtevraag in te vullen met vloerverwarming, die gevoed wordt uit een lokaal warmtenet. Maar vloerverwarming levert trage convectiewarmte. Die is onvoldoende om de temperatuur in het gebouw snel en efficiënt comfortabel te maken, bijvoorbeeld tijdens evenementen. Tot nu toe werd dit probleem opgelost met aardgasgestookte stralingspanelen voor extra piekverwarming.

De projectpartners richten zich op stralingspanelen en bijbehorende infrastructuur om waterstof uit lokale duurzame bronnen in te zetten voor piekverwarming. De Stichting Eusebius wil de duurzaamste kerk ter wereld zijn. In de eerste fase van dit project, dat begin deze maand van start ging, wordt de haalbaarheid onderzocht. Expertise op het vlak van energievraagstukken, waterstoftechniek, veiligheid en monumentale gebouwen is beschikbaar binnen het projectteam. Het project levert een ontwerp van de waterstofinstallatie met bijbehorende infrastructuur en een realisatieplan op. De resultaten worden in het voorjaar van 2020 verwacht.

Bron: HyMatters

Delen:

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.