Finalisten Cleantech Battle 2016 bekend

Tijdens de onderwijsdag van het Cleantech Tomorrow event op 4 april zijn in het Cleantech Center de finalisten van de Cleantech BATTLE 2016 bekend gemaakt. In deze wedstrijd werkten 50 studenten van 8 verschillende scholen aan  duurzame opdrachten van ondernemers uit de stedendriehoek, ook wel de Cleantech regio genoemd. Alle tien teams hebben hun innovatieve ideeën gepresenteerd in de vorm van een 3-minuten filmpje. De jury koos in deze halve finale de vijf beste teams voor de finale, die 5 april plaatsvindt tijdens het Cleantech Tomorrow congres in Almen.

De jury van de halve finale van de Cleantech Battle 2016 bestond uit Ellen Marks (lid CvB van Aventus), Andries Heidema (burgemeester Deventer en voorzitter van de Strategische Board Stedendriehoek), Jan Engels (wethouder Bronkhorst) en Henk Janssen (directeur Cleantech Center).

De finalisten zijn:

 • “Pompen of verzuipen” van de gemeente Lochem, door drie studenten van Saxion en Windesheim.
  Opdracht: Hoe kunnen we zo efficiënt mogelijk het land beregenen met een pomp, die onafhankelijk is van het stroomnet?
 • “Pratende stenen” van Tauw, door vier leerlingen van het Etty Hillesum College uit Deventer.
  Opdracht: ontwerp stenen die reageren zodra iemand er op staat, waarbij de passant op een wandelroute uitleg krijgt over objecten of de omgeving.
 • “Korte vezel” van Lemoine, door een studente van de HAN en een studente van Aventus.
  Opdracht: Onderzoek wat de toepassingsmogelijkheden zijn van de grote hoeveelheid afval uit ons productieproces, in de vorm van 2 mm katoenvezels.
 • “Drijvende teelt” van Bereik, door vier studenten van Aventus.
  Opdracht: Er is steeds meer ruimte nodig om (regen)water op te slaan. Landbouwgrond wordt opgeofferd en de vraag is of je de ruimte op water toch voor teelt van gewassen kunt benutten.
 • “De duurzame bank” van de Rabobank door vijftien leerlingen van het gymnasium in Apeldoorn en een student van de Universiteit Twente.
  Opdracht: adviseer de Rabobank hoe zij regionaal een wezenlijke bijdrage kan leveren aan duurzaamheidsambities van de Cleantechregio.

 

 

Delen:
Einte Visser

Einte Visser is projectleider Gelderland Valoriseert bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met als aandachtsgebied duurzame energie. Hij begeleidt o.a. studenten met een innovatief bedrijfsidee met kennis en kapitaal naar de markt. Daarnaast werkt hij op het thema business development bij het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie van de HAN.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.