Drie ontwikkelingen die de energiemarkt op zijn kop zetten

Het Financieele Dagblad publiceerde 21 oktober een artikelreeks over de energietransitie. Drie ontwikkelingen die de markt beïnvloeden, op basis van de berichtgeving.

‘Nieuwe technologieën, lokale opwek en veranderend gedrag van consumenten zet de energiewereld op zijn kop’ vertelt Jeroen van Hoof, voorzitter van de Europese energiegroep, aan het FD. Hoe? De krant geeft een aantal voorbeelden.

Nieuwe technologieën
‘De markt is zo heftig in beweging, dat het logisch is dat nieuwkomers uit bijvoorbeeld de IT-sector zich melden’, zegt Jan-Paul van Term van de Amerikaanse consultant AT Kearney tegen het FD. Zo heeft Google serieus overwogen om zich op de Europese energiemarkt te storten. Met Google PowerMeter wilde het consumenten gratis inzicht geven in hun verbruik. Google ziet kansen in het managen van gebruiksgegevens, zoals ze dat al doen met informatie op internet.

Volgens Van Term zijn dit soort concurrenten een bedreiging voor de energiebedrijven. ‘Geld verdienen met energie-informatie is een potentiële groeimarkt voor energiebedrijven. Als ze tegenover spelers als Google komen te staan, wordt dat een grote strijd’, aldus Van Term.

Energie-informatie is onder andere van belang voor het functioneren van slimme energienetwerken, oftewel smart grids. Deze netwerken moeten de opslag van overtollige energie combineren met fijnmazige sturing van vraag en aanbod via variabele stroomprijzen, zowel centraal als decentraal.

Lokale opwek
Uit onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC onder 53 bestuurders van energiebedrijven in 35 landen blijkt dat de opkomst van lokaal opgewekte energie de financiën van grote, Europese energiebedrijven onder druk zet. Meer dan 90 procent van de ondervraagden geeft aan dat de huidige verdienmodellen op termijn niet houdbaar zijn.

Dat komt onder andere doordat lokaal opgewekte energie sneller opkomt dan veel bedrijven hadden verwacht. ‘Windenergie gaat volgens plan, maar vooral zonne-energie gaat veel harder dan we hadden gedacht’, zegt Gertjan Lankhorst, ceo van gashandelsmaatschappij GasTerra. Dat is een probleem. Veel investeringsbeslissingen over nieuwe energiecentrales zijn jaren geleden genomen, toen veel minder stroom lokaal werd opgewekt. Dit zorgt voor overcapaciteit en lagere energieprijzen.

Veranderend gedrag van consumenten
‘Kort na de liberalisering van de Europese energiemarkt ontstond een ongekende bouwwoede bij de vermogende, pas geprivatiseerde energiebedrijven’, schrijft het FD. Vooral Nederlandse bedrijven zouden teveel centrales hebben gebouwd. Dat gebeurde voor de economische crisis. Nu stokt ook nog eens de vraag naar energie, omdat de consument meer op zijn geld let.

De transitie van fossiele energiebronnen naar duurzame energiebronnen gaat niet zonder slag of stoot. Sommigen zien het somber in voor traditionele energiebedrijven. ‘Het is onvermijdelijk dat energiebedrijven zullen omvallen’, zegt Gertjan Lankhorst. ‘Faillissementen horen bij een markt in transitie. Maar zijn we daar wel klaar voor?’

Lees de artikelreeks in Het Financieele Dagblad van 21 oktober (www.fd.nl)

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.