Fotonenboer test zink-bromide-batterij

De Fotonenboer wekt jaarlijks 45.000 kWh aan zonne-energie op en slaat zijn duurzame oogst op in een zink-bromide-batterij. Het betreft een proef van één jaar, waar onder andere de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bij betrokken is.

De boer uit Vierakker kreeg jaren geleden behoorlijk wat persaandacht, omdat hij niet alleen melk produceert maar ook energie oogst uit de zon. Nu blijkt hij weer voor te lopen, op het gebied van duurzame energie. Gedeputeerde Michiel Scheffer (provincie Gelderland) gaf 23 mei het startschot voor een nieuw project: de opslag van Fotonenboer-zonne-energie in een zink-bromide-batterij.

Het opslagsysteem zorgt dat de zonne-energie op elk moment gebruikt kan worden. Nu kan de boer bijvoorbeeld zijn koeien melken als de zon niet schijnt. Een kleinschalige oplossing voor een kleinschalig probleem, zou je zeggen, maar niets is minder waar. Als Nederland en de rest van Europa over willen stappen op energie uit zon en wind, moeten enorme hoeveelheden energie worden opgeslagen.

Dat kan met conventionele opslag, zoals lithium-ion-batterijen, maar die zijn relatief duur en de grondstof lithium is niet oneindig voorradig. De grondstoffen die voor flowbatterijen gebruikt worden zijn over het algemeen in grotere hoeveelheden aanwezig. Een ander voordeel van flowbatterijen is dat ze gemakkelijk schaalbaar zijn.

Het is echter wel technologie die nog volop in ontwikkeling is. Om de energie in goede banen te leiden, zijn complexe meet- en regelsystemen nodig en de wet- en regelgeving sluit ook niet goed aan bij bedrijven die energie opslaan en delen. Om problemen te tackelen zijn verschillende partijen bij de proef betrokken, die elk hun eigen expertise meebrengen: de Fotonenboer, chemiebedrijf ICL, projectontwikkelaar Trinenergie, energieleverancier AgroEnergie, LTO Noord en de HAN betrokken.

Bron: Fotonenboer, Energienieuws.info

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.