Gelders energiedebat druk bezocht

Met 150 deelnemers, vooral uit lokale en provinciale politiek, energiebedrijven en enkele burgers was het druk bij het Gelders Energiedebat op 12-2-2014 in hotel de Wageningsche Berg. Het debat werd georganiseerd door Provincie Gelderland en werd geleid door Angelique Krüger van Omroep Gelderland.

Wind, zon, biomassa en fossiele brandstoffen

Aan de hand van de vier thema´s wind, zon, biomassa en fossiele brandstoffen werd gediscussieerd over initiatieven en beleid in Gelderland. Er kwamen veel kritische vragen en opmerkingen over windenergie: levert het nou wel zo veel op in Gelderland; er mogen geen natuurgebieden voor wijken. Dat gold ook over zonne-energie: het is toch veel efficiënter om in te zetten op energiebesparing? Naast zonnepanelen zou er ook aan andere innovaties gedacht moeten worden, zoals zonnefolie. De zonnefolie van Hyat wordt bijvoorbeeld gebruikt om de vuilstort in Eerbeek mee af te dekken en energie levert aan 1.400 huizen.

Het bleek dat in Gelderland veel ondernemers, met name in de agrarische sector, veel doen aan biomassa. Een van de aanwezigen hield een pleidooi om duurzame technologieën met elkaar te vergelijken op CO2-reductie, zodat er een eerlijker concurrentie komt. Naast de vier thema’s vroegen deelnemers aandacht voor warmtekrachtcentrales, waterkracht, isoleren en geothermie.

Het debat werd afgesloten met een rondje langs de Statenleden van de diverse partijen. Zij keken positief terug op het debat. Gedeputeerde Annemieke Traag en andere provinciale politici wezen er op dat de provincie “vreselijk veel” doet om duurzame energie te stimuleren, en er veel geld voor heeft.

Verslag via twitter

http://storify.com/BrechjeHollaard/gelders-energiedebat-12-02-2014

Delen:

Brechje Hollaardt (1968) is communicatie-adviseur over m.n. innovatietrajecten in bèta-technisch onderwijs en heeft sinds 1999 haar bureau Hypertekst en Communicatie

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.