Gemeente Nijmegen lanceert Stookwijzer

Nijmegen wil overlast van houtvuur verminderen en zet in op gedragsverandering. De gemeente en Energieonderzoek Centrum Nederland ontwikkelden de Stookwijzer, een website die advies geeft over houtvuur.

Het is niet de meest moderne manier van verwarmen, maar gebeurt nog regelmatig: hout stoken. Met alle gevolgen van dien. Bij de verbranding komt fijnstof vrij, die slecht is voor de gezondheid.

Op basis van locatiegegevens, de luchtkwaliteitsindex en de windsnelheid krijgen bezoekers van stookwijzer.nu advies. Bijvoorbeeld: ‘code rood, stook geen hout’. Het is sowieso niet verstandig om hout te stoken, maar al helemaal niet wanneer de luchtkwaliteit slecht is en de windsnelheid laag.

De gemeente meldt in een persbericht:

“De Stookwijzer draagt bij aan de bewustwording dat hout stoken op de verkeerde momenten een grote bron van klachten is. Dit blijkt uit onderzoek dat door gemeente Nijmegen is uitgevoerd. Daaruit blijkt ook dat een meerderheid van de respondenten een rol voor gemeente ziet weggelegd om voorlichting te geven over ‘goed stookgedrag’”

Beeld: Pixabay

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.