Geslaagde Werkconferentie Verduurzamen van Bedrijventerreinen vanuit CEBB!

In de GreenTech Week vond dinsdag op IPKW de Werkconferentie Verduurzamen van Bedrijventerreinen plaats. Tijdens de werkconferentie deelden leden van het CEBB, kenniscentrum Circulaire Economie voor Bedrijven en Bedrijventerreinen, hun visie op en aanpak van het verduurzamen van bedrijventerreinen met een groot publiek. Daarnaast spraken vertegenwoordigers van de bedrijventerreinen IPKW, Schaapsdrift en de Beemd over hun ervaringen met het verduurzamen van hun bedrijventerreinen en daarin de samenwerking met overheid en onderwijs. Het was een interessante ochtend met veel stof tot nadenken.

Functie en aanpak CEBB

Leden van het CEBB trapten de werkconferentie af met een korte introductie van het CEBB. Het CEBB fungeert als innovatiemakelaar die vanuit de Triple Helix (ondernemers, onderwijs, overheid) partijen in de omgeving verbindt om te werken aan verduurzaming van hun ecosysteem. Centraal in de aanpak van het CEBB staan draagvlak creëren bij ondernemers en overheid en bottom-up werken. Met behulp van Formative Scenario Analyses wordt duidelijk welke issues er leven binnen bedrijventerreinen en welke op draagvlak kunnen rekenen. Vervolgens helpen roadmaps aan de hand van de zes waardesoorten financieel, natuurlijk, sociaal relationeel, intellectueel, menselijk en materieel verbeterteams bij het oplossen van de issues ter bevordering van de circulaire economie. De verbeterteams bestaan uit alle onderdelen van de Triple Helix en dus uit ondernemers, gemeenten én studenten.

Ervaringen bedrijventerreinen

Uit de ervaringen van de vertegenwoordigers van de bedrijventerreinen die tijdens de werkconferentie aan het woord kwamen, blijkt dat de aanpak van het CEBB een goede manier is om collectief te werken aan een circulaire economie. Door samen te werken aan de verduurzaming van een bedrijventerrein is het mogelijk schadelast te beperken en kansen te grijpen. Dat geeft op termijn zicht op een hoge return on investment, waar niet alleen het bedrijventerrein maar ook de ondernemers profijt van hebben.

Kennis verzamelen, vasthouden en ontwikkelen

Bijkomend, benadrukten zowel de leden van het CEBB als de vertegenwoordigers van de bedrijventerreinen, zorgt de samenwerking met overheid en onderwijs voor nieuwe innovatieve inzichten waarvan iedereen kan leren. Het CEBB bundelt die inzichten en werkt aan kennisontwikkeling, zodat het wiel niet steeds opnieuw hoeft te worden uitgevonden.

Bekijk hier de foto’s van de bijeenkomst.

Tekst en foto’s: Paulien Koenraadt (HAN)

Delen:

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.