Groen gas biedt alternatief voor chemisch proces

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) ontwikkelt samen met projectpartners een methode om benzeen uit groen gas te winnen. Eind 2017 moet dit milieuvriendelijke proces zich in de praktijk bewijzen. De chemische industrie kan dan een verduurzamingsslag maken.

Benzeen is een van de belangrijkste grondstoffen in de chemische industrie. Nederland is wereldwijd een van de belangrijkste benzeenproducenten. Met deze stof kun je andere chemische verbindingen produceren.

Groen gas

Het doel is om eind 2017 Per uur 5 kg lignine te kunnen vergassen. Lignine is een stof die vaak overblijft bij de verwerking van vezelrijke biomassastromen. Uit de vergassing van lignine wordt met het proces benzeen, tolueen en xyleen gewonnen.

Proces werkt al op kleine schaal

ECN ontwikkelt samen met projectpartners Avantium, Catalok en Kodok het demoproces om benzeen uit groen gas te winnen. Het ministerie van Economische Zaken financiert het project van ECN via de BBEG-regeling.

Het project is onderdeel van het Innovatieprogramma van TKI-BBE, Topsector Energie.. TKI-BBE ondersteunde eerder een project van ECN. Daarin toonde het onderzoeksinstituut samen met Avantium en Kodok aan dat het proces op kleine schaal werkt.

Ook een projectidee? Dien uw aanvraag in

De BBEG-regeling ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe technologieën om biomassa om te zetten naar eindproducten. Heeft u een voorstel voor onderzoek naar of ontwikkeling van zo’n technologie? Dien dan een projectidee in bij RVO.nl. Zo krijgt u te horen of uw idee goed in de regeling past. Vóór 13 september 17.00 uur moet uw aanvraag voor subsidie binnen zijn.

Uit RVO nieuwsbrief juni 2016

Delen:
Annemarie Buining

Annemarie werkt bij het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als proces coordinator en tevens community manager voor Energie Next.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.