zonne-energie klimaatmonitor

Grootschalige projecten verdubbelen Nederlandse zonne-energie

Succesvolle SDE+ subsidie 2014  maakt bouw grotere zonneparken mogelijk

In Nederland worden de komende twee jaar veel grootschalige zonne-energieprojecten van elk meer dan 10 megawatt gebouwd, die het huidige geïnstalleerd vermogen van 1,3 gigawatt zouden kunnen verdubbelen. Hoewel zonnepanelen op daken van particulieren belangrijk blijven voor het halen van klimaatdoelstellingen, verschuift de focus steeds meer naar grote zonneparken op braakliggende terreinen of daken van bedrijven.

Dit stellen experts vooruitlopend op de zevende editie van The Solar Future NL conferentie over de Nederlandse zonne-energiemarkt, die op 27 mei in Rotterdam plaatsvindt. ,,Een verdubbeling van de PV-capaciteit in Nederland is zeker mogelijk. Grote projecten op onbenutte gronden kun je heel efficiënt voor 20 tot 25 jaar inrichten en dan kan het snel gaan,” zegt directeur Hans Hoven van projectontwikkelaar SunPort Energy. Het bedrijf is bezig met de ontwikkeling van diverse nieuwe projecten van meer dan 20 megawatt aan zonne-energie.

Ook adviseur zonne-energie Bas Vet van DNV GL ziet het aantal grootschalige projecten toenemen en voorspelt een flinke groei van geproduceerde zonnestroom de komende jaren.

Directeur Dennis de Jong van Solarcentury Benelux denkt dat grote PV-projecten een eenmalige piek beleven. Een verdubbeling van zonnestroom zit er volgens hem zeker in, maar dan wel dankzij de particuliere markt. SDE+ subsidie voor grote PV-projecten zal de komende jaren opgaan aan projecten die biomassa bijstoken in kolencentrales.

1,3 miljard naar zonne-energieprojecten

Van de totale 3,3 miljard euro subsidie die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) het afgelopen jaar binnen de regeling voor Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) 2014 heeft toegekend, gaat 1,3 miljard naar zonne-energieprojecten. Met dat bedrag kunnen bijna 3000 projecten met een gezamenlijk vermogen van ruim 850 megawatt gerealiseerd worden. Ruim 100 megawatt is nog in behandeling.

Ontwikkelaar SunPort Energy, gespecialiseerd in grootschalige projecten, is steeds op zoek naar braakliggende terreinen zonder functie, waar het zonder veel bezwaren zonneparken kan realiseren. Zonder SDE-subsidie is dat nog niet mogelijk in Nederland, stelt directeur Hans Hoven. ,,Desondanks zien we de prijs van panelen en de kosten van zonne-energie dalen, terwijl de rendementen van zonnepanelen spectaculair toenemen.

De potentiële capaciteit aan zonne-energie op Nederlandse daken bedraagt in zijn totaliteit 66 gigawatt.

,,Wanneer we ook industrieterreinen, stroken langs snelwegen of sporen en braakliggende terreinen meenemen, loopt dit potentieel op tot 150 gigawatt, maar de vraag is of dat te realiseren is. Voorlopig zijn dat getallen voor de toekomst,” aldus Vet.

Tijdens The Solar Future NL conferentie zijn nog enkele vrijkaarten beschikbaar voor bedrijven die een SDE+ subsidie hebben gekregen om PV-projecten te ontwikkelen.

Voor meer informatie: Edwin Koot, CEO & Founder van Solarplaza, Tel: +31 10 2809198. Mob: +31 6 51261071. email: e.koot@solarplaza.com of Tom van Dorp, +31 10 2809198, e-mail: t.vandorp@solarplaza.com

Delen:
Annemarie Buining

Annemarie werkt bij het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als proces coordinator en tevens community manager voor Energie Next.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.