‘Grote aanpassingen elektriciteitsnet nodig door Wind op Zee’

De grote toename van windmolenparken op zee, zorgt voor uitdagingen in het elektriciteitsnet op land. Dat schrijft het Financieele Dagblad naar aanleiding van een interview met Jasper Vis, directeur van DONG Energy in Nederland.

‘In Nederland is het aandeel duurzame energie nu nog vrij klein. Dat kun je zonder probleem allemaal aansluiten. Maar er gaan stemmen op om vanaf 2020 elk jaar windparken op zee met een totaal vermogen van 2000 megawatt bij te bouwen. Als je dat gaat doen, kom je al gauw tot de conclusie dat er echt snel en hard aan het elektriciteitsnetwerk moet worden gewerkt’, aldus Vis tegen het Financieele Dagblad.

De vraag naar energie komt niet altijd overeen met de opwek van duurzame elektriciteit. Om dat probleem op te lossen kan energie tijdelijk worden opgeslagen in het energiesysteem, maar dat is een kostbare oplossing. Om de energievoorziening betrouwbaar en betaalbaar te houden, is onderzoek nodig. Dat wordt onder andere uitgevoerd door het Lectorenplatform EnergieVoorziening in Evenwicht (LEVE), dat onlangs van start ging. Dit platform streeft naar energie-evenwicht in 2030.

Beeld: Wikimedia

Delen:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

In opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verzamelt, selecteert en schrijft Sjoerd Arends content voor EnergieNext.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.