HAN-deeltijdstudenten storten zich op microgolfstraling

De Nijmeegse startup PinkRF gebruikt energie uit microgolfstraling voor industriële magnetrons en andere warmtetoepassingen. Deeltijdstudenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) werken bij het bedrijf en maken kennis met een vakgebied dat ‘explodeert’.

In de schaduw van NXP, een multinational die halfgeleiders produceert, ligt de Novio Tech Campus Nijmegen. Het stikt er van de tech-startups, die samenwerken met onderwijsinstellingen in de regio. Zo ook het hightechbedrijf PinkRF, dat zo’n 2 jaar geleden werd opgezet door de Ierse Mark Murphy en de Duitse Klaus Werner.

Geraakt door behandeling van borstkanker
De oprichters van PinkRF werden tijdens hun loopbaan geïnspireerd door bezoeken aan het Erasmus MC in Rotterdam en het AMC in Amsterdam. Ze zagen hoe borstkankerpatiënten een behandeling met gammastraling ondergingen. Een schrijnende techniek. Deze vorm van radiofrequente straling maakt niet alleen kankercellen kapot, maar tast ook gezonde delen van het lichaam aan.

Murphy en Werner realiseerden zich dat bestraling niet zo destructief hoeft te zijn en wilden hun ervaring in het ziekenhuis terug laten komen in de naam van het bedrijf dat ze zouden oprichten. Later werd ‘PinkRF’ geboren (‘Pink’ komt van Pink Ribbon en ‘RF’ staat voor radio frequency) en werd een deel van de technologie die het bedrijf ontwikkelt knalroze.

Een groeiende niche
PinkRF richt zich op toepassingen van microgolfstraling. ‘Die kan bijvoorbeeld voor hypothermie gebruikt worden, een behandeling van onder meer borstkanker. Je kunt weefsel verwarmen tot zo’n 40 à 43 graden, wat voldoende is om de kankercellen kapot te maken, maar niet destructief of radioactief is en de rest van het lichaam aantast’, zegt Lex Lubbers, general manager van het jonge bedrijf.

De microgolfstraling kent ook minder heftige toepassingen. Deze wordt in de industrie gebruikt om porselein te drogen en om grote hoeveelheden voedsel te verwarmen. Ook huishoudelijke magnetrons maken gebruik van microgolfstraling en zijn volop in ontwikkeling. ‘Op een gegeven moment weet jouw magnetron dat er een kip in de magnetronoven ligt, hoeveel voeding daarin zit en wat ervoor nodig is om die te garen’, zegt Lubbers.

Betaalbare work force
Om dat soort technologie mogelijk te maken, zijn ‘slimme’ systemen nodig en die komen niet tot stand zonder slimme technici. ‘Je hebt elektrotechnische ontwerpers nodig, maar ook mensen die software kunnen schrijven’, aldus Lubbers. Daarom nam PinkRF een aantal deeltijdstudenten van de HAN in dienst, die de master Control Systems Engineering en de opleiding Elektrotechniek (Embedded Systems) volgen.

Lubbers is tevreden over de samenwerking tussen PinkRF en de HAN. ‘Wij hebben een work force die niet al te veel geld kost en de studenten hebben een plek waar ze kunnen leren en werken. De studenten zitten heel dicht op de techniek. Ze maken het hele proces van A tot Z mee, omdat we nog een startup zijn’, zegt Lubbers. ‘We zijn allemaal student geweest en hebben allemaal de kans gehad om er iets moois van te maken.’

Techniektalent
De deeltijdstudenten storten zich bij PinkRF op een groeiende niche. ‘De laatste jaren zien we een explosie aan toepassingen van microgolfstraling’, zegt Lubbers. ‘Kijk bijvoorbeeld naar de draadloze telefoon. En we krijgen the internet of things, wat wil zeggen dat straks alles met elkaar verbonden is. Van koelkasten tot inbraakalarmen.’ De markt voor technologie rondom microgolfstraling wordt gigantisch en biedt veel kansen voor jonge professionals.

Maar het zijn niet alleen de HAN-studenten die de vruchten plukken van hun werkzaamheden bij PinkRF. Het inschakelen van deeltijdstudenten is voor bedrijven een manier om in contact te komen met techniektalent, dat tegenwoordig moeilijk te vinden is. Was dat voor PinkRF ook een overweging? ‘Dat speelt zeker mee’, zegt Lubbers. ‘Met name op RF-gebied is het moeilijk om mensen te vinden.’ Zo ontstaat een win-winsituatie. De startup PinkRF groeit en de deeltijdstudenten van de HAN groeien mee.

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie