HAN en bedrijven ontwikkelen tankstation van de toekomst

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en een aantal bedrijven ontwikkelen een tankstation voor new energy vehicles, dat bijdraagt aan de balancering van het elektriciteitsnet. Het project gaat 13 februari officieel van start.

In de nabije toekomst worden auto’s, die rijden op fossiele bandstoffen, ingewisseld voor duurzame varianten. Deze new energy vehicles maken gebruik van andere energiedragers. Veel van deze voertuigen hebben een elektromotor, die van energie wordt voorzien door accu’s of een brandstofcel met waterstof.

Blauwdruk
Bij die ontwikkeling horen nieuwe tank- en laadfaciliteiten. Hoe zien die faciliteiten eruit? Over die vraag buigt het lectoraat Meet- en Regeltechniek van de HAN zich, samen met de bedrijven DNV GL, SWECO en CGI. Binnen het project NEFUSTA ontwikkelen deze partijen een blauwdruk voor het tankstation van de toekomst. Het beoogde tankstation wordt flexibel opgezet, zodat andere energiedragers eenvoudig in het concept kunnen worden opgenomen.

De samenwerkingspartners ontwikkelen een systeemarchitectuur, doen marktonderzoek en gaan een concept-engineeringroute in. De partijen leveren een software-demo-omgeving op en een maquette van het station. Uiteindelijk maken zij een businesscase voor het ontworpen tankstation. Om het project richting te geven wordt gebruik gemaakt van een klankbordgroep.

Stabiel elektriciteitsnet
Bijzonder aan het NEFUSTA-project is dat de faciliteiten bijdragen aan een stabiel elektriciteitsnet. De opwek van wind- en zonne-energie komt niet overeen met de vraag naar elektriciteit, wat zorgt voor pieken en –dalen op het elektriciteitsnet.

Tankstations kunnen dat probleem oplossen door elektriciteit op te slaan in accu’s en door elektriciteit om te zetten in waterstof, ook wel elektrolyse genoemd. Dat elektrolyse-proces is overigens omkeerbaar. Wanneer behoefte is aan elektriciteit, kunnen afnemers voorzien worden van elektriciteit uit waterstof. Daarnaast kan gewerkt worden met prijsprikkels om het laad- of tankmoment te sturen zodat het elektriciteitsnetwerk wordt ontlast.

Beeld: Wikimedia

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.