De HAN geeft snelheid van productontwikkeling een boost

Tientallen bezoekers kwamen woensdag 6 april bijeen op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) voor Versneld van proof of concept naar volwassen product. Tijdens het evenement inventariseerde de HAN vraagstukken uit het bedrijfsleven en werden tips gegeven voor een beter ontwikkelproces.

‘Soms is het handig om te zien hoe het niet moet’, zegt lector Meet- en Regeltechniek Aart-Jan de Graaf tijdens zijn inleiding. Op het scherm in een collegezaal, waar de bezoekers van het evenement zich bevinden, begint een video te spelen van een zelfrijdend busje met het logo van vervoersbedrijf Connexxion erop.

Lang traject

De ontwikkeling van het busje, de Parkshuttle, startte in 1995. Meer dan twintig jaar geleden dus. En hoewel de werking van dit busje bewezen is, is het nog steeds niet in groten getale op de markt gebracht. ‘Laten we zeggen dat dit in 2020 succesvol op de markt is. Dan heeft het ontwikkelproces 25 jaar geduurd’, vervolgt De Graaf. ‘Dat verwachten de meeste ondernemers niet.’

Maar hoe ontkom je aan een ontwikkelproces van monsterlijke proporties? Tijdens een aantal presentaties worden tips gegeven. Jannes Slomp, lector World Class Performance bij het Lectoraat Lean, trapt de serie voordrachten af. Hij laat de bezoekers kennismaken met Product Architecture Mapping, een methode die relaties legt tussen productaanbod, markteisen, productfuncties en de benodigde onderdelen en processen. Hiermee kunnen ondernemers hun innovatie-inspanning concentreren op de meest effectieve componenten.

 Meer weten over Product Architecture Mapping? Klik hier. 

Kleine testseries

Na de voordracht van Slomp duikt Rob Ross, bijzonder lector Reliable Power Supply, in de cijfers. De lector focust op testen met kleine series, om tijd en kosten in de hand te houden. Maar het testen met kleine series heeft effect op de resultaten, laat Ross weten. Het komt de nauwkeurigheid niet ten goede. Ook laat hij een aantal fouten zien, die op de loer liggen bij een testproces. Wat kan er mis gaan? Het berekenen van de levensduur bijvoorbeeld. Ross neemt generatoren met meerdere staven als voorbeeld. Als een van die staven faalt, faalt de generator. Als producenten willen berekenen hoe lang een generator meegaat, moeten die dus rekening houden met de zwakste staaf in de schakel en niet van het gemiddelde uitgaan.

De klant

Spreker Bastiaan Soltész, designer bij het ontwerpbureau MMID, borduurt even voort op het thema betrouwbaarheid. Hij legt uit dat de mate van betrouwbaarheid per product verschilt. Het bedrijf waar hij werkt is betrokken bij uiteenlopende productontwikkelingen. Van Traplift tot soepautomaat. Er is vanzelfsprekend veel meer tijd en geld gestoken in de betrouwbaarheid van een traplift. Want ‘als die blijft hangen gaat opa dood, in het ergste geval’, aldus Soltész. Dat risico mag de klant natuurlijk niet lopen. Wat wil die klant nog meer niet? Of juist wel? Belangrijke vragen, volgens Soltész. Hij benadrukt het belang van samenwerking, ook met potentiële klanten. ‘Het product is niet voor jou. Je wilt weten of jouw product aansluit bij de wensen van de klant, zegt de designer. Hij raadt ondernemers aan om flink te investeren in idee-ontwikkeling, voordat ze op productontwikkeling overgaan. Voordat Soltész een elektronisch toegangspoortje ontwikkelde, zette hij een houten poortje voor zijn eigen bedrijf neer. ‘We wilden weten hoe mensen daar doorheen liepen. Welke routes zij af zouden leggen’, aldus Soltész.

Rondetafelgesprekken

Na de laatste presentatie verwerken de bezoekers een flinke dosis advies. Maar is die ook van toepassing op de mensen in de zaal? Om vraagstukken van de aanwezige ondernemers boven te laten drijven, volgt een aantal rondetafelgesprekken. Aan zes tafels wordt druk overlegd. Onderwerpen als ‘mock up en interactie met de klant’, ‘testen met kleine aantallen prototypes’ en ‘welke ontwerpmethode past bij mijn bedrijf’ komen aan de orde. Aan de tafels zitten ondernemers die aan het begin staan van een ontwikkelproces. Harm Giesen bijvoorbeeld. Deze ondernemer en HAN-alumnus wil een fietscomputer ontwikkelen, die zeer accuraat locaties aangeeft. Vragen die hij en zijn tafelgenoten bespreken zijn: in hoeverre spelen mock-ups een rol in het ontwerpproces en hoe gebruik je mock-ups om interactie met de gebruiker te testen?

Vervolg

Deze en andere vragen worden geïnventariseerd door de HAN. ‘Wij gaan aan de slag met dit informatiepakketje’, belooft lector Aart-Jan de Graaf. De hogeschool wil ondernemers, die snel van een proof of concept naar een volwassen product willen, graag ondersteunen. Er wordt een RAAK-aanvraagprocedure opgestart om subsidie te krijgen voor deze ondersteuning. Als deze succesvol is komen middelen beschikbaar om ondernemers, tegen gunstige voorwaarden, te ondersteunen in meerdere vervolgbijeenkomsten.

Presentaties

Benieuwd naar de presentatiesheets van de sprekers? Deze kunt u hieronder downloaden.

Klik hier voor de presentatiesheets van Aart-Jan de Graaf, lector Meet- en Regeltechniek (31.4M)

Klik hier voor de presentatiesheets van Jannes Slomp, lector World Class Performance (7.8M)

Klik hier voor de presentatiesheets van Rob Ross, bijzonder lector Reliable Power Supply (613.6K)

Klik hier voor de presentatiesheets van Bastiaan Soltész, designer bij MMID (13.5M)

Klik hier voor de presentatiesheets die tijdens de wrap up werden getoond (339.1K)

Delen:
Annemarie Buining

Annemarie werkt bij het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als proces coordinator en tevens community manager voor Energie Next.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.