Energiezuinige HAN-boot in aanbouw voor Zwitserse HydroContest

HAN-studenten bouwen een boot voor de HydroContest in Zwitserland, een wedstrijd waarbij internationale teams ladingen over het water vervoeren. De wedstrijd draait om snelheid en energie-efficiëntie.

De HydroContest vindt tussen 23 en 27 juli plaats op het meer van Genève bij de Zwitserse stad Lausanne en trekt teams uit verschillende landen. Naast Nederland zijn Brazilië, Zwitserland, Frankrijk, Australië en Colombia vertegenwoordigd.

Werktuigbouwkundestudent Bernd Luijten kwam de HydroContest op het spoor toen hij aan een zonaangedreven raceboot werkte bij design- en engineeringbedrijf Qconcepts. “De HydroContest moet aspirant engineers bewust maken van vervoersproblemen in de marinesector. Dat is een thema waar ik steeds meer interesse in krijg, tijdens mijn werk aan de HAN Solarboat”, zegt Luijten.

De boot die de studenten bouwen voor de HydroContest is 2,5 meter lang, heeft een vermogen van 1,2 kilowatt en is op afstand bestuurbaar. Het voertuig moet tijdens de wedstrijd lichte en zware ladingen vervoeren. Wanneer het licht beladen is, komt de bootromp bij een bepaalde snelheid boven het water uit. Hierdoor heeft de boot weinig weerstand. Wanneer de boot een zware lading draagt – 240 kilo – komt de romp niet boven het water uit.

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.