Herman Wijffels: ‘Groene innovatie bittere noodzaak’

Binnen 1 minuut gaf Prof. Dr. Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering Universiteit Utrecht antwoord op de vraag “groene innovatie, hype of noodzaak”. Op donderdag 8 oktober waren zo’n tachtig aanwezigen bijeen voor het Netwerk event georganiseerd door het Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe (IGEV) in het kader van de Green Tech Week.

In de zaal zaten vertegenwoordigers van overheid, onderwijs en veel ondernemers. Laatstgenoemden werden door Wijffels geprikkeld met zijn uitspraak: “Neem the lead in deze energietransitie; wacht niet meer af wat de overheid doet! Het nationale energieakkoord loopt stroef en het is nu vijf voor twaalf. We gebruiken meer fossiele brandstoffen dan moeder aarde voor ons in petto heeft (1,5 keer meer op dit moment) en als we niets doen dan zal dit 3 keer meer zijn in 2050. We leven aan het eind van de successen van de industriële welvaart. De problemen van nu (zoals vervuiling bodem, water en lucht; klimaatverandering; verstoring/aantasting ecosysteem) zijn het logische gevolg van deze successen”, aldus Wijffels.

De oplossing?

Volgens Wijffels moeten we af van de lineaire economie en naar een circulaire economie. Hergebruiken van anorganische grondstoffen (voorbeeld de tapijtindustrie die het garen uit oude tapijten hergebruikt ) en de organische grondstoffen moeten we zodanig gebruiken dat we ze vruchtbaar intact houden (bioraffinage in stand houden van de bron).

Basisprincipes van groene innovatie

Wijffels noemden hier o.a. het circulaire denken en leren van de natuur; oogsten uit stromen/permanente bronnen (zoals zonne-energie) ; grondstoffen efficiëntie centraal (toetsing van innovaties) en nieuwe bedrijfsmodellen (producten niet meer verkopen maar leasen/verhuren). Maar vooral samenwerken aan deze transitie fase en niet alleen economisch maar ook maatschappelijk.

Denk in kansen

Wijffels besloot zijn betoog dat groene innovatie niet alleen noodzaak is maar het biedt ook kansen voor duurzame en circulaire economie. Waarbij de nadruk ligt op een centrale rol ondernemerschap en een ondersteunende rol voor overheid. De overheid moet de huidige wetgeving omzetten (codificatie) maar zij is hier traag in vanwege logge departementen en financiële belangen. Tevens dient het onderwijs ook in te spelen op de toekomst (aanpassen van het curriculum). Tot slot is de mens zelf ook verantwoordelijk, kijk ook eens in de spiegel: het begint bij jezelf!

Delen:
Annemarie Buining

Annemarie werkt bij het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als proces coordinator en tevens community manager voor Energie Next.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.