ICT-studenten maken Smart Grid Demo Table interactief

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft de Smart Grid Demo Table doorontwikkeld. De technologie, die het elektriciteitsnet simuleert, werd onder handen genomen door negen HBO-ICT-studenten. Die leverden 28 juni een werkend prototype op.

Op het Instituut Engineering van de HAN stonden een jaar geleden al windmolens en zonnepanelen op een tafel met flikkerende lampjes. Het was de eerste opzet van de Smart Grid Demo Table, die het Lectoraat Meet- en Regeltechniek met netbeheerder Alliander ontwikkelt. Het doel van de tafel: de werking van het elektriciteitsnet inzichtelijk maken voor organisaties en individuen die weinig verstand hebben van energietechniek.

Lees ook het artikel Smart Grid Demo Table maakt elektriciteitsnet inzichtelijk

Interactief schaalmodel
HBO-ICT-studenten van de Informatie Communicatie Academie (ICA) speelden de afgelopen weken een belangrijke rol in de doorontwikkeling van de Smart Grid Demo Table. Ze ontwierpen en bouwden een nieuwe, ‘slimme’ tafel en leverden een werkend prototype op. Een flinke klus. ‘Ze hebben 7 a 8 totaal verschillende ontwerpen gemaakt, met elk hun eigen voor- en nadelen’, zegt docent en begeleider Eddy Luursema.

Het Lectoraat Meet- en Regeltechniek koos een van de ontwerpen, die de studenten vervolgens uitwerkten. Ze bouwden zes tafeldelen, die draadloos met elkaar verbonden kunnen worden. Het geheel simuleert elektriciteitsstromen, door middel van gekleurde led-lampjes. De tafel geeft een hoog- midden- en laagspanningsnet weer en laat zien welke kant de elektriciteit op stroomt. Wordt er te veel elektriciteit geproduceerd en raakt het net overbelast? Dan kleuren de led-lampjes rood.

De invloed van componenten
Op de tafel staan verschillende componenten die het elektriciteitsnet beïnvloeden: windmolens, huizen met zonnepanelen, energieopslag enzovoorts. De tafel herkent deze objecten door middel van een RFID-chip. Wordt er een ‘windmolen’ op tafel gezet, dan gaat de productie omhoog. Wordt er een ‘fabriek’ op de tafel gezet, dan gaat de consumptie omhoog. Een van de componenten is blauw en heeft gele sterren. ‘Dat is Europa’, legt Luursema uit. Stroom kan zogenaamd worden geëxporteerd naar omliggende landen.

De tafel laat het samenspel van componenten en energiestromen zien. Iets dat in het echte elektriciteitsnet steeds complexer wordt. Hoe meer duurzame energie wordt opgewekt, hoe moeilijker het is om de stabiliteit van het net te handhaven en hoe meer ICT’ers nodig zijn om het elektriciteitsnet ‘slim’ te maken. De opdracht van de studenten is wat dat betreft symbolisch voor de ontwikkelingen in de energiesector.

Benieuwd welke rol ICT nog meer heeft in het elektriciteitsnet? Lees het artikel Informatica-studenten werken aan zonne-energievoorspeller van Alliander

Doorontwikkeling
De HAN zet het prototype in als demonstratieobject. ‘We willen de Smart Grid Demo Table gebruiken in het Clean Tech Center in Zutphen’, zegt Ballard Asare-Bediako, onderzoeker bij het Lectoraat Meet- en Regeltechniek. Daar wordt de tafel gebruikt om studenten en scholieren enthousiast te maken voor energietechniek. Ook wordt de tafel waarschijnlijk ingezet op open dagen van de HAN.

De hogeschool en haar partners willen uiteindelijk verschillende versies van de Smart Grid Demo Table ontwikkelen, voor verschillende doelgroepen. Overheden, bijvoorbeeld. Als een windmolenpark wordt aangelegd, kan de demotafel laten zien wat de invloed daarvan is. ‘We kunnen aan de hand van een simulatie laten zien of het een goed idee is om het park in het noorden of juist in het zuiden van een stad aan te leggen’, aldus Asare-Bediako.

Bron: HAN Centre of Expertise – SEECE

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.