InnoTeP 2016: De Makers van de Energie van Morgen

Op 30 september vindt in Nijmegen de zesde editie plaats van de InnoTeP conferentie: Innovatie in Theorie en Praktijk. Dit jaar is het thema ‘De Makers van de Energie van Morgen‘.Met een serie lezingen van experts uit bedrijfsleven, de beleidswereld en de wetenschap wordt de gehele keten van duurzame energie belicht: van opwekkingstechnologie tot distributie. Daarin is ook aandacht voor thema’s die deels buiten het zicht van de consument een belangrijke rol zullen spelen in het verduurzamen van de energievoorziening, zoals de ontwikkeling van smart grids, het omgaan met gebruiksdata en het realiseren van energieopslag.

De conferentie wordt geopend door Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving, die zal spreken over het Nationale Energieakkoord. Wat is de stand van zaken, wat moet er nog gedaan worden en wat zijn de perspectieven op een vervolg? Daarmee wordt de politieke achtergrond geschetst voor de activiteiten van alle volgende sprekers in het programma. Henk Lagerweij, directeur, oprichter en ontwikkelaar van Lagerwey Wind, zal vertellen over de innovaties die zijn bedrijf al heeft gerealiseerd, maar vooral ook over de innovaties die nog in de pijplijn zitten. Lagerwey Wind bouwt op dit moment een windpark van (vooralsnog) vier turbines in Nijmegen Noord, maar is ook in het buitenland, o.a. in Finland, actief. Wim Sinke, werkzaam bij ECN en hoogleraar in Amsterdam, zal spreken over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie.

Energieopslag

Wridzer Bakker is chemicus en gaf in het verleden o.a. leiding aan het Nederlandse Instituut voor Scheidingstechnologieën. Hij is mede-oprichter van Nedstack, de grootste producent van brandstofcellen in Europa, gevestigd in Arnhem. Hij zal ingaan op de noodzaak om in het tijdperk van duurzame energie meer over opslag van energie te denken – en hoe energie kan worden opgeslagen in waterstof en in brandstofcellen opnieuw ge-elektrificeerd wordt. Bertus Postma van adviesbureau Leap zal ingaan op problemen rond de financiering van innovatie in energie – en hoe die aan te pakken.

In het tijdperk van duurzame energie moet ook meer aandacht besteed worden aan het slim gebruiken van energie, wanneer hij beschikbaar is. Hans Ottens van Alliander-dochter Mpare zal in dit verband spreken over het slim gebruik van data over gebruik van energie door consumenten. Han Slootweg, van netbeheerder Enexis en daarnaast hoogleraar aan de TU Eindhoven, zal het hebben over de aanleg van “slimme netwerken”, smart grids, waarmee het energieverbruik beter gestuurd kan worden.

Peter den Biesen, directeur van Huismerk Energie, zal uitleggen hoe innovatie er uit ziet in de handel in energie. Huismerk is een snel groeiende leverancier van energie aan consumenten en bedrijven, waarbij het leveren van duurzaam opgewekte energie centraal staat. Ben Dankbaar (InnoTeP) zal de conferentie afsluiten met een samenvattende beschouwing over innoveren in energie.

Het programma is heel compact. Het start op vrijdag 30 september om 12:00 uur met een eenvoudige lunch en eindigt met een borrel om 17:35. InnoTeP 2016 vindt plaats in De Lindenberg in Nijmegen. Er zijn twee pauzes ingepland om eventueel vragen te stellen aan de sprekers en om netwerken tussen de deelnemers te bevorderen. Dankzij de sponsors is de conferentie gratis toegankelijk, maar aanmelding is dringend gewenst om de organisatie van de catering te informeren en o.a. naamkaartjes aan te maken. Dat kan tot uiterlijk 27 september via http://www.innotep.eu/events/innotep2016/. Daar staat ook het precieze programma met links naar de achtergronden van sprekers en hun organisaties.

Delen:
Annemarie Buining

Annemarie werkt bij het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als proces coordinator en tevens community manager voor Energie Next.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.