Interview: Arnhemse start-up brengt oplossing voor Solar Home Systems in Afrika

De CE, ‘Collaborator Electronico’, een uitvinding van Arnhemmer Jan Fransen, bestaat pas drie maanden en er zijn er al 2.600 geproduceerd. Het is een eenvoudige, slimme technische oplossing voor een sociaal probleem in Afrika: ervoor zorgen dat gebruikers van Solar Home Systems hun rekening betalen. Jan Fransen zit als start-up in Greenhouse Arnhem.

Leg eens uit

Jan: “Solar Home Systems (SHS) is een zonnepanelensysteem van Fres, dat nu in acht Afrikaanse landen bestaat. Het voorziet een huis van stroom, die vooral wordt gebruikt voor het opladen van mobiele telefoons en verlichting. Soms ook voor een radio of tv. Een SHS wordt geplaatst op een huis en de bewoners leasen het. Leasen betekent dat er elke vijf weken betaald moet worden. En dat bleek een probleem.”

Wat gaat er mis?

“In Afrika wordt het leasegeld huis-aan-huis opgehaald door een administrator, de collector. Als je niet betaalt, wordt de stroom afgesloten. Maar wat nu als het gaat om je familie of vrienden? En als er heel goede redenen zijn? En er druk op je wordt uitgeoefend om het door de vingers te zien? Het zijn allemaal kleine gemeenschappen, iedereen kent elkaar. Ik bedacht een oplossing, waardoor de collector niet zo onder druk komt te staan. Een stoplichtje.”

Hoe werkt het?

“Het stoplichtje is gekoppeld aan het SHS. Er zijn vijf ledjes, elk ledje staat voor een week stroom. De eerste drie zijn groen, de vierde is oranje en de vijfde is rood. Je wordt gewaarschuwd als het tijd wordt om te betalen. Dan gaan de groene lampjes uit en begint het oranje lampje te knipperen. De laatste week gaat het rode lampje aan dat steeds sneller gaat knipperen. Als je niet betaalt, gaat het SHS uit. In de praktijk gaan de meeste mensen uit zichzelf naar de collector om te betalen als het oranje lampje brandt.”

Hoe loopt de CE?

Er zijn nu 12.000 SHS-systemen van Fres geplaatst in acht landen. Fres (Foundation Rural Energy Services) zet kleinschalige elektriciteitsbedrijven op op het platteland in ontwikkelingslanden waar geen aansluiting is op het nationale elektriciteitsnet. Ze bieden huishoudens en kleine bedrijven toegang tot elektriciteit, die ze bij voorkeur met zonne-energie opwekken. Het leasegeld is nodig voor het onderhoud. Het stoplichtkastje, de Collector Electronico, scheelt een hoop gedoe. Het mooie is dat er een betalings-administratiesysteem aan gekoppeld is. Ik verwacht dat mijn oplossing een succes wordt. Vorige week kwam er weer een bestelling voor 400 stuks.”

 

Delen:

Brechje Hollaardt (1968) is communicatie-adviseur over m.n. innovatietrajecten in bèta-technisch onderwijs en heeft sinds 1999 haar bureau Hypertekst en Communicatie

2 Trackbacks

  1. […] voor huishoudens dat het tijd is om hun vijfwekelijke SHS-rekening te betalen (zie ook een eerder interview voor EnergieNext). De Collaborator Electronico is een uitvinding van Jan […]

  2. […] hier eerdere artikelen: – Arnhemse start-up brengt oplossing voor Solar Home Systems in Afrika – Arnhemse energietechnologie start-up krijgt grote bestelling voor […]

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.