[Vlog] Het Kiemt Najaarscongres door de ogen van HAN-student-onderzoeker Joris van der Wegen

Van 1 tot en met 7 oktober vindt voor de derde keer de GreenTech Week plaats. In deze week worden in het Oosten van het land diverse evenementen georganiseerd. Verschillende activiteiten met betrekking tot innovatie en duurzaamheid worden gebundeld om zo mensen bewust te laten nadenken over duurzaam ondernemen. Op maandag 3 oktober vond het Kiemt Najaarscongres plaats. Ik was er bij namens het SRC en zal jullie meenemen in mijn bevindingen.

Het Kiemt Najaarscongres past heel goed binnen de GreenTech Week. Deze middag is gevuld met een divers programma waarin het thema ‘Business Through Transformation’ centraal staat. Het programma bestond uit workshops, inspiratiesessies, toonaangevende sprekers, paneldiscussies en als klapper op de vuurpijl wordt op het einde de Jan Terlouw innovatieprijs uitgereikt. Ter afsluiting van deze ‘bewuste’ dag was er nog een netwerkborrel. Innovatieve transitie is een veel gebruikte term vandaag: bedrijven, markten; alles is in beweging en ontwikkelt zich.

aaafoto-jan-terlouw-innovatieprijs-2016-nijhuisDe Jan Terlouw innovatieprijs wordt uitgereikt aan de onderneming die op een innovatieve en duurzame manier haar bedrijfsvoering runt. De prijs heeft als doel innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren. De winnaar van dit jaar was het concept GENIAAL van Nijhuis Water Technology. Het betreft een mestverwerkingsconcept dat ruwe mest omzet in fosfaat, stikstof, kalium en schoon water. GENIAAL levert een aanzienlijke bijdrage aan het mest- en fosfaatoverschot in Nederland.

Na het uitreiken van de prijzen en de bloemen was het tijd voor de netwerkborrel. Tijdens deze borrel ben ik met mijn camera op stap geweest en heb verschillende mensen gevraagd wat zij van de dag vonden en hoe zij de dag beleefd hebben. Een jonge kerel strak in het pak: ‘’Ik vind het heel belangrijk dat er stil wordt gestaan bij dit soort zaken. Veel mensen zijn voor duurzame innovatie maar dan houdt het op bij alleen denken. Nu je er een dag mee geconfronteerd wordt en er actief mee bezig bent dan gaan je ogen pas echt open staan’’. Een vrouw onder het genot van een hapje en een drankje: ‘’Hoewel ik de dag erg leuk vond ingedeeld, vind ik het belangrijkste onderdeel van vandaag het netwerken. Een samenwerking met innovatie en duurzaamheid als uitgangspunt kan een enorme waarde hebben.’’

kiemt-najaarscongresAl met al was het een leerzame en inspirerende dag vol met optimisme en realiteit. Mensen die hun visie en bevindingen maar wat graag deelden met de andere bezoekers. Dat laatste is ook meteen de kracht van zo’n congres: kennis en ervaring delen met elkaar. Op die manier krijgen mensen stof tot nadenken en op die manier wordt er ook echt uitgebreid stilgestaan bij dit soort zaken.

De GreenTech Week gaat nog door tot vrijdag 7 oktober, neem eens een kijkje in de agenda!

Joris van der Wegen, HAN Student Research Center

Delen:
Einte Visser

Einte Visser is projectleider Gelderland Valoriseert bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met als aandachtsgebied duurzame energie. Hij begeleidt o.a. studenten met een innovatief bedrijfsidee met kennis en kapitaal naar de markt. Daarnaast werkt hij op het thema business development bij het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie van de HAN.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.