KIVI reikt prijs uit aan studenten van HAN-offshore-minor

Vijf studenten van de HAN-minor Offshore Wind Energy Project Management wonnen een prijs voor hun white paper over windenergie op zee. Deze werd 9 november uitgereikt door het KIVI (Koninklijk Instituut van Ingenieurs), tijdens het Offshore Network Symposium 2017 in Rotterdam.

Het white paper is het eindresultaat van zes maanden onderzoek, naar aanleiding van een overheidstender voor de offshore windmolenparken Borssele I en II. De studenten traden op als adviseurs voor Outsmart, een Arnhems bedrijf dat gespecialiseerd is in wind asset operations management.

Offshore-minor
Eduard Vooren, coördinator van de minor Offshore Wind Energy Project Management, laat weten dat de studenten voor een flinke opgave stonden. ‘Het project is bijzonder en ingewikkeld. De studenten deden bijvoorbeeld onderzoek naar gebruikte materialen, innovatie, kosten en het verschuiven van de zeebodem door stromingen.’

Aan het einde van hun minorperiode leverden de studenten hun prijswinnende white paper aan, een semi-academisch onderzoeksrapport dat nauw aansloot op de tender van het Ministerie van Economische Zaken. Vooren laat weten dat het KIVI onder de indruk was van de compleetheid. ‘Er was aan alle details gedacht. Ze hebben zelfs rekening gehouden met het milieuvriendelijk afbreken na 15 jaar trouwe dienst.’

Prijsuitreiking
Het verslag werd gekozen uit zestien beroepsproducten, die voor de prijs werden ingediend. Op het Offshore Network Symposium 2017 op de Hogeschool Rotterdam woonden zo’n 200 studenten en 50 docenten van hogescholen met een offshore-minor de prijsuitreiking bij. Een student van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden sleepte een prijs voor de beste afstudeeropdracht in de wacht.

Offshore wind is een belangrijk thema voor hbo-studenten, die een carrière in de energiebranche ambiëren. In 2020 moet veertien procent van de Nederlandse energieopwekking duurzaam zijn. (In 2016 was dat 5,9 procent.) Een groot deel van die energie moet worden opgewekt door windparken op zee. Tussen 2015 en 2023 wordt voor zo’n 4.500 megawatt (MW) (goed voor 5 miljoen huishoudens) aan windmolencapaciteit op de Noordzee gerealiseerd.

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.