Lancering Kennisdossier Energietransitie

Vrijdag 23 september wordt het Kennisdossier Energietransitie gelanceerd. Dit dossier, met bijdragen van o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) wordt o.a. gepubliceerd in de Elsevier van week 38.

In het kennisdossier Energietransitie wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken op het gebied van energietransitie. De bijdragen komen uit de wereld van o.a. elektriciteit, gas, water, wind, bouw, vervoer en onderwijs en schetsen een actueel beeld van de ontwikkelingen op dit gebied in Nederland.

Banenmotor

In het artikel ‘Energietransitie banenmotor in regio Arnhem’ vertelt SEECE-programmadirecteur Tinus Hammink over energietransitie als banenmotor, Arnhem als elektriciteitshoofdstad en de rol van de HAN als opleider van nieuwe smart professionals.

SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise) is het samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven en het hoger onderwijs dat rechtstreeks aansluit bij de topsector Energie van de Nederlandse overheid.

Dit jaar stijging aandeel duurzame energie

Nederland heeft decennia lang in een hangmat liggen kijken naar de energietransitie, maar het tij zal dit jaar keren, stelt Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Het aandeel duurzame energie lag eind 2015 nog maar onder de zes procent. Internationaal gezien bungelen we daarmee onderaan lijstjes. Het goede nieuws is echter dat we een goed energie-akkoord hebben gesloten. Dit jaar maken we een knik in de curve en gaan we weer omhoog.

Zijn verwachting is dat we tot zo’n acht procent zullen komen. En een groei van twee procent in één jaar is voor ons land de grootste sprong voorwaarts tot op heden, die ook gangbaar was in de Duitse Energiewende bijvoorbeeld. Maar feit blijft dat er nog een flinke weg te gaan is om in 2050 op honderd procent duurzame energie te zitten.

Online beschikbaar

Het Kennisdossier Energietransitie is online te lezen via NederlandMVO.nl. Deze website behoort bij de uitgaves over maatschappelijk verantwoord ondernemende organisaties van uitgeverij MediaPlanet.

Delen:
Annemarie Buining

Annemarie werkt bij het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als proces coordinator en tevens community manager voor Energie Next.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.