Lectoraat Duurzame Energie van de HAN focust meer op vragen uit de regio

Duurzame-energieprojecten waar bedrijven en overheden in de regio iets aan hebben. Geen vergezichten, maar actuele uitdagingen in de energietransitie. Daar gaat het Lectoraat Duurzame Energie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) mee aan de slag, onder leiding van een nieuwe lector.

De ideeënmachine van het lectoraat draait op volle toeren. De multidisciplinaire groep lectoraatsmedewerkers, van elektrochemicus tot astronoom, werkt aan een lijst met potentiële projectvoorstellen die samen met docenten en studenten vanuit de Faculteit Techniek uitgevoerd kunnen worden. Voorstellen waar eigenlijk nog niet over gesproken mag worden, omdat deze nog in de kinderschoenen staan. Als ze al in de kinderschoenen staan.

Mascha Smit, de nieuwe lector duurzame energie van de HAN, licht desondanks een tipje van de sluier op. Zij vertelt welke koers het lectoraat vaart, nu zij aan het roer staat, en in welk soort projecten de onderzoeksgroep energie gaat stoppen. ‘We willen ons meer gaan richten op de vraag die op dit moment bestaat in de regio, bij de bedrijven, bij de overheden.’

Vragen van bedrijven en overheden

Een vraag kan zo breed zijn als: hoe halen wij onze energiedoelstellingen? ’Zowel bij bedrijven als bij overheden zijn duidelijke doelstellingen. In 2020 moet bijvoorbeeld 14 procent van de totale energieopwekking in Nederland duurzaam zijn, terwijl we nu nog op 5,6 procent zitten. Dat is nog best een uitdaging en niemand weet precies hoe die ingevuld moet worden. Dat is precies waar wij op willen inhaken’, zegt Smit.  Het lectoraat kijkt bijvoorbeeld naar de Duurzame Transportcorridor Betuwe, een project van de provincie Gelderland. In het gebied langs de Waal, Betuweroute en A15 moet de hoeveelheid CO2-uitstoot worden teruggebracht. Scheepvaart, treinverkeer en autoverkeer worden onder de loep genomen. De provincie zet in op energiebesparing en op het gebruik van duurzame energie. Hoe kan het lectoraat daaraan bijdragen? Door de binnenvaart onder handen te nemen, bijvoorbeeld. ‘We kunnen kijken hoe we op bestaande schepen duurzame-energietoepassingen kunnen toevoegen, waardoor het brandstofverbruik omlaag kan’, aldus de lector. Zij vraagt zich onder meer af: ‘kunnen we het principe van de HAN tegenwindauto op een schip plaatsen?’

Verschillende energievormen

Elektriciteit uit wind is een van de energievormen waar het lectoraat onderzoek naar doet, maar zeker niet de enige. De onderzoeksgroep onderscheidt zich door een brede, multidisciplinaire insteek. Het Lectoraat Duurzame Energie van de HAN houdt zich ook bezig met zonne-energie, energieopslag, hybride systemen en waterstof.  Met name waterstof is een logische keuze, nu Smit lector duurzame energie is. Ze werkte voorheen als R&D-manager bij Nedstack, een producent van waterstofbrandstofcellen. Haar kennis over waterstof zal goed van pas komen. In Gelderland is veel aandacht voor deze brandstof. In Arnhem komen bijvoorbeeld twee waterstofbussen en een nieuw waterstoftankstation.  Deze brandstof speelt tevens een grote rol in het Arnhemse Clean Mobility Centre, dat 21 april werd geopend. Het Lectoraat Duurzame Energie en het Lectoraat Automotive van de HAN willen daar gezamenlijk onderzoek doen naar duurzame mobiliteit. De onderzoekers van het Lectoraat Duurzame Energie gaan zich vooral richten op waterstofsystemen. ‘We gaan niet in een brandstofcel kijken, maar willen wel een systeem door kunnen meten waar die brandstofcel in gebruikt wordt. Echt gericht op de toepassing, niet op losse componenten.’

Energiesystemen in kaart brengen

De onderzoekers van het lectoraat willen ook meer gebruik maken van software om energiesystemen te simuleren. ‘Daarmee kunnen we bestaande energiesystemen nabootsen, maar ook verschillende energiescenario’s – digitaal – toepassen’, aldus Smit. Dat kan op kleine schaal, door bijvoorbeeld het energiesysteem van een voertuig te simuleren, maar ook op grotere schaal, door het energiesysteem van een gebouw in kaart te brengen.

Hoe de kennis en kunde van het lectoraat exact wordt toegepast, hangt samen met de wensen van bedrijven en overheden waar het lectoraat mee gaat samenwerken. De onderzoeksgroep is in gesprek met verschillende organisaties in de regio en staat open voor nieuwe contacten. ‘Dat kunnen zowel bedrijven zijn die energiesystemen als –componenten leveren. Die vanuit de productiekant vragen hebben waar ze zelf geen capaciteit voor hebben. Het kunnen ook bedrijven zijn die beter met energie om willen gaan. Die willen weten of ze bepaalde systemen kunnen toepassen en hoe ze dat het beste kunnen doen’, zegt Smit.

Wat het vraagstuk ook is, de onderzoekers gaan op zoek naar oplossingen die zowel betrouwbaar als betaalbaar zijn. Dat zijn twee kernpunten van het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE), waar het lectoraat onderdeel van uitmaakt. Nieuwe energietechnologie moet bijdragen aan de energietransitie, maar ook nieuwe businesscases met zich meebrengen en zorgen voor een duurzame levering van energie.

Bron: HAN Centre of Expertise – SEECE

 

 

 

 

 

Delen:
Annemarie Buining

Annemarie werkt bij het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als proces coordinator en tevens community manager voor Energie Next.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.