Van lesgeven naar laadpalen, dankzij Werken en Leren met Energie

De eerste deelnemers aan het traject Werken en Leren met Energie studeren af en gaan aan de slag in de energiebranche. Dorien van Ettekoven is een van hen. Deze ingenieur werkt bij Allego aan laadtechnologie voor elektrische auto’s. ‘Ik kan nu al zeggen dat ik vier jaar werkervaring heb.’

Op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem stikt het van de jonge bedrijven die werken aan energie en mobiliteit. Zo ook Allego, een spin-off van netbeheerder Alliander, die ‘slimme laadoplossingen’ realiseert. Op de begane grond van het Allego-gebouw is een ruimte waar laadpalen, van verschillende leveranciers, aan testen worden onderworpen.

Werken en leren
In die testruimte werkt Dorien van Ettekoven, een net-afgestudeerd elektrotechnisch ingenieur. Ze volgde een onderwijstraject op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), dat in 2013 van start ging: Werken en Leren met Energie. Dorien werkte parttime bij Allego en volgde de bachelor Electrical Engineering in deeltijd.

De elektrotechnisch ingenieur maakte een bijzondere carrièreswitch. Voordat ze aan haar technische opleiding begon, gaf ze 9 jaar les op verschillende scholen. ‘Ik was toe aan verandering en wilde weten of een bètastudie iets voor mij was. Ik was in mijn vrije tijd altijd al met technische projecten bezig. Ik heb bijvoorbeeld een Volvo-oldtimer gerestaureerd en een fixed gear bike gebouwd’, zegt Dorien.

Zij-instromers
Werken en Leren met Energie geeft zij-instromers een kans in de energiebranche. Het is niet gemakkelijk om van de ene naar de andere sector over te stappen. Een tweede studie is over het algemeen duur en het ontbreken van een inkomen is voor veel mensen geen optie. Dat geldt ook voor Dorien: ‘Aangezien deze studie mijn tweede hbo-studie was moest ik het zogenoemde ‘instellingsgeld’ betalen. Je moet dan denken aan een bedrag dat zo’n vier keer hoger ligt dan het normale collegegeld. In combinatie met een parttime salaris was dat voor mij niet haalbaar.’

Doordat ze werkte voor Allego, kreeg ze een bescheiden salaris en werden haar studiekosten gedekt. Dat is een grotere investering voor een bedrijf dan – laten we zeggen – voor een stagiair, maar met een groot voordeel: ‘Je weet dat iemand er een langere periode is en dat die persoon een enorme groeicurve doormaakt. Een stagiair zit er maar een half jaar. Om die effectief te laten zijn, moet je er aardig op zitten’, zegt Maarten Jaspers, teamleider bij Allego. Leerwerkstudenten groeien binnen het bedrijf bovendien uit tot volwaardige ingenieurs.

Uitdagende combinatie
Het onderwijstraject is voor doorzetters. Vier jaar werken en leren gaat niet zonder slag of stoot. Deelnemers ronden in vier jaar een hbo-opleiding elektrotechniek of werktuigbouwkunde af, terwijl ze minder tijd hebben om te studeren dan reguliere hbo-studenten. Ze werken immers drie dagen in de week. ‘Ik moest vier jaar lang de focus verdelen tussen werk en studie. Dat was, naast het opofferen van een deel van mijn sociale leven, het zwaarste wat ik heb ervaren’, zegt Dorien.

Maar die zware combinatie leidde tot een volwaardig hbo-diploma en Dorien heeft de praktijk leren kennen. ‘Ik kan nu al zeggen dat ik vier jaar werkervaring heb’, zegt ze. Bij Allego was Dorien betrokken bij allerlei technische projecten. Bijvoorbeeld bij het ontwerpen en testen van een laadpaal. ‘Het werken op kantoor was helemaal nieuw voor mij, ik heb nu ook een veel beter inzicht gekregen in processen en projectmanagement. Dat is heel waardevol en helpt mij om mijn huidige functie beter te kunnen uitoefenen’, aldus Dorien.

Direct een baan
En – last but not least – ze heeft na haar studie direct een vaste baan in de energiesector, bij een bedrijf dat bijdraagt aan een gezonder klimaat. Dat was een belangrijke reden om voor elektrotechniek te kiezen. ‘Mijn werk moet een sterk maatschappelijk nut hebben, daarin vind ik een groot deel van mijn motivatie. Elektrisch vervoer kan een grote bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2 uitstoot.’

De ontwikkeling van duurzame-energietechnologie kan nog meer goedopgeleide professionals gebruiken. Daarom blijft de HAN techniektalent opleiden, ook al heeft die in eerste instantie voor een ander vakgebied gekozen. In september start een nieuwe groep leerwerkstudenten met een baan en een studie elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Meer weten? Kijk op www.werkenenlerenmetenergie.nl.

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.