LEVE creëert inzicht in het balanceringsvraagstuk

Het Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE) scherpte zijn werkwijze aan, tijdens een kwantificeringsbijeenkomst op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). LEVE werkt onder andere aan white papers, die het energie-balanceringsvraagstuk inzichtelijk maken voor verschillende doelgroepen.

De Nederlandse energievoorziening wordt steeds afhankelijker van variabele bronnen, zoals zon en wind. Deze laten zich niet sturen, waardoor de opwekking van energie niet overeenkomt met de vraag op een bepaalde locatie. Op het ene moment wordt te veel duurzame energie geproduceerd, op het andere moment te weinig. Het energiesysteem moet worden toegerust op deze situatie. Hoe dat moet gebeuren, is niet altijd duidelijk.

LEVE concludeert dat ‘het grote publiek’ geen goed beeld heeft van dit balanceringsvraagstuk. Daarom vertaalt het lectorenplatform enorme hoeveelheid beschikbare data in behapbare informatie en maakt LEVE deze toegankelijk voor een grote doelgroep. Het objectiveert ‘spookverhalen’, voorkomt verwarring en beantwoordt vragen van verschillende partijen. Van studenten tot en met beleidsmakers en van burgers tot en met bedrijfsdirecteuren.

Vragen, die het lectorenplatform kan beantwoorden, zijn bijvoorbeeld: “Op welke schaalgrootte ondervindt het netwerk een transportprobleem?”, “Wat betekent energieneutraliteit in 2030 voor mijn gemeente?”, “Wat als we in één keer veel energie opwekken of vragen?”, “Ik denk met mijn zonnepanelen bij te dragen aan de oplossing, maar creëer ik niet een nieuw probleem?”, en “Hoe kunnen we, kostentechnisch rendabel, productieoverschotten real time wegwerken?”

LEVE produceert een aantal white papers als referentiemateriaal, om het energie-balanceringsvraagstuk inzichtelijk en hanteerbaar te maken. Daarbij creëert LEVE inzicht door te werken met wat-als-scenario’s. Op basis van dergelijke inzichten kan worden afgewogen ‘waar we heen willen gaan’. Hiermee kan vervolgens het gesprek worden aangegaan over mogelijke keuzes tussen best practices en oplossingsscenario’s. Met het besef dat alle keuzes consequenties hebben.

LEVE is zich bewust dat argumenten vanuit emotie ook waardevolle en bepalende standpunten zijn. Vanuit LEVE vertegenwoordigen lectoren echter gedeelde en belangeloze standpunten in de discussie over het balanceringsvraagstuk. Door begrippen en data eenduidig handen en voeten te geven, kunnen debatten constructief worden gevoerd. Een dergelijke gemeenschappelijke basis bevordert het regisseren van de energietransitie.

Over LEVE
Zeven lectoren bundelen hun krachten binnen het Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE). Ze ontwikkelen een gezamenlijke visie op de energietransitie en formuleren een onderzoeksagenda. Hun doel: energie-evenwicht in 2030. Kijk voor meer informatie op www.lectorenplatformleve.nl

Delen:
SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise)

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.