Liander: wachttijd netaansluiting loopt op, 100 openstaande vacatures

Netbeheerder Liander waarschuwt dat de wachttijd voor het verkrijgen van een netaansluiting momenteel fors oploopt. De oorzaken: meer vragen op het gebied van duurzame energie in combinatie met 100 openstaande vacatures voor technische functies.

De gemeente Lelystad waarschuwt bouwbedrijven inmiddels om aanvragen voor netaansluiting van nieuwe woningen ‘zo vroeg mogelijk in te dienen’. De wettelijk voorgeschreven termijn – 18 weken – waarbinnen een aangevraagde huisaansluiting moet zijn gerealiseerd, wordt volgens de gemeente in de meeste gevallen nog wel gehaald. ‘Maar klanten verwachten vaak een snellere afhandeling. In het verleden werd een woning vaak al binnen 6 weken na de aanvraag aangesloten’, aldus de gemeente.

‘Aanvragen voor een nieuwe of gewijzigde aansluiting voor elektriciteit of gas realiseert Liander uiteraard zo snel mogelijk’, laat de netbeheerder desgewenst weten. ‘Het liefst op het door de klant gewenste moment. In de afgelopen maanden merkten wij echter dat het steeds ingewikkelder wordt om aan de planning van onze klanten te voldoen. Dat vinden wij erg vervelend. Dat we de planning mogelijk niet halen, heeft twee oorzaken: we zien een forse toename van het aantal aanvragen voor een aansluiting. Dit komt door een aantrekkende economie en meer vragen op het gebied van duurzame energie zoals zonne- en windenergie. Verder hebben we een tekort aan gekwalificeerd personeel, net als veel andere bedrijven in Nederland. Er staan bij Liander ruim 100 vacatures open voor technische functies.’

In combinatie met de toegenomen aandacht voor duurzame energieopwekking is het aantal aanvragen in sommige gebieden volgens Liander met meer dan 50 procent toegenomen. Daarnaast is er ook een tekort aan geschikt technisch personeel. ‘Niet alleen bij Liander, het is een vraagstuk waar veel technische bedrijven mee kampen. Op korte termijn is daar geen oplossing voor’, aldus de netbeheeerder.

bron tekst en afbeelding: Solar Magazine

Delen:
Einte Visser

Einte Visser is projectleider Gelderland Valoriseert bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met als aandachtsgebied duurzame energie. Hij begeleidt o.a. studenten met een innovatief bedrijfsidee met kennis en kapitaal naar de markt. Daarnaast werkt hij op het thema business development bij het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie van de HAN.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.